Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guide: Skidskytte-VM lördag

Sverige har redan fem medaljer i skidskytte-VM i Pokljuka. I lördagens stafetter kan det bli två till. Här är det viktigaste du behöver veta inför mästerskapets näst sista tävlingsdag.

Systrarna Elvira och Hanna Öberg kör tredje respektive fjärde sträckan för Sverige i stafetten som innebär en ny chans till medalj.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Vad: Stafett, damer och herrar, skidskytte-VM i Pokljuka, Slovenien.
När: I dag, damerna klockan 11.45 och herrarna klockan 15.00.
Tv/radio: SVT, Eurosport och Radiosporten.
Svenska deltagare:
Damlaget: Johanna Skottheim, Linn Persson, Elvira Öberg, Hanna Öberg.
Herrlaget: Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson.
Hur: Damerna kör 6 kilometer var med en liggande och en stående skjutning. Alla har tre extraskott vid varje skjutning innan straffrundor krävs. Samma regler gäller för herrarna, som dock kör 7,5 kilometer per sträcka.
Medaljkandidater, damer: Norge, Tyskland, Sverige, Frankrike.
I fjol dominerade de norska damerna totalt när de vann samtliga stafetter under säsongen. I år har fyra stafetter resulterat i lika många olika segrare. Sverige har en seger och ytterligare två pallplatser och är enligt den norska stjärnan Tiril Eckhoff större favorit än Norge. En uppstickare till medaljkandidaterna är också Ryssland, som faktiskt vann genrepet i Antholz. I det svenska laget finns frågetecken gällande formen hos Johanna Skottheim och Elvira Öberg. Skottheim har bara kört distansloppet där hon åkmässigt var långt efter och lillasyster Öberg väntar fortfarande på en topprestation under mästerskapet.
Medaljkandidater, herrar: Norge, Frankrike, Tyskland, Sverige.
Norge och Frankrike står i en klass för sig. Men stafett är stafett, och framför allt är det skidskytte där saker kan kastas om fort. Sverige har en seger med sig från säsongen och samtliga herråkare har höjt sig under mästerskapet jämfört med i fjol. Både Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma har under VM visat att de kan tillhöra den absoluta världstoppen med sina individuella medaljer.
Överraskningen: Norge väljer oväntat att inte låta Johannes Thingnes Bø köra sista sträckan (han kör tredje). Ankare blir i stället Vetle Sjåstad Christiansen, som gör sitt första lopp i Pokljuka. Samuelsson hoppades på en ny duell med Bø, som nu alltså inte blir av – och frågan är om det är just därför som Norge valt att inte ha världscupledaren som sisteman? Samuelsson spurtade som bekant ner Bø i kampen om silvret i jaktstarten och eftersnacket handlade mycket om huruvida svensken har ett övertag på norrmannen, eftersom det inte var första gången det skedde.
Medaljörer, damer, VM 2020: 1) Norge 2) Tyskland 3) Ukraina.
Medaljörer, damer, OS 2018: 1) Belarus 2) Sverige, 3) Frankrike.
Medaljörer, herrar, VM 2020: 1) Frankrike, 2) Norge, 3) Tyskland.
Medaljörer, herrar, OS 2018: 1) Sverige 2) Norge 3) Tyskland.
Gå till toppen