Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Barn omhändertagna efter coronainlåsning

Kammarrätten i Jönköping slår fast att tre barn ska omhändertas efter föräldrarnas för stora skräck för covid-19. Arkivbild.Bild: MARGARETA GUSTAFSSON/TT
Tre barn i Jönköpings län är sedan i somras tvångsomhändertagna enligt LVU, lagen om vård av unga, med hänvisning till föräldrarnas för stora skräck för covid-19.
Nu har kammarrätten fastställt beslutet och barnen ska fortsatt vara omhändertagna, skriver Jönköpingsposten.
Bakgrunden är att föräldrarna i drygt tre månader i fjol höll sina tre barn inlåsta i sin lägenhet och barnen fick enligt egen utsago inte ens umgås med varandra, allt på grund av föräldrarnas skräck för covid-19. De fick heller inte gå i skolan eller till tandläkaren.
Förvaltningsrätten konstaterade i augusti att föräldrarna hade gått för långt i sin ambition att skydda familjen från smitta och att isoleringen hade påverkat barnen negativt. I ett överklagande ansåg föräldrarna att de bara varit måna om sina barn, men kammarrätten lutar sig i sitt beslut bland annat på barnens önskan att inte återvända hem förrän de får gå i skolan igen.
Gå till toppen