Annons

Annons

Annons

Granskning: Valptvätten

Kliniken hittade sin egen väg för att stoppa smuggelvalpar

Veterinärerna på Anicuras klinik i Landskrona kände att de ”tvättade” misstänkta smuggelvalpar gång på gång. De hittade en egen väg. Numera håller de noggrann koll på alla tikar – och kräver att mamman följer med för att genomföra vaccination och hälsodeklaration av valpar.

Text

Veterinär Andrea Lundblad och matte Heidi Alsaudi har inga problem att samla gänget på undersökningsbordet. Tiken Chanel längst till höger och så valparna Oreo, Karamell, Brownie och Socker.

Bild: Britt-Mari Olsson

Annons

Inbäddat innehåll

Veterinärer i sandaler tar försiktiga steg över stengolvet. Ingen vill riskera att sätta foten på en pomchi-valp.

Undersökningsrum 2 är i sötchock. Åtta veckor gamla valpar av blandrasen mellan pomeranian och chihuahua har den effekten på människor.

Andrea Lundblad lyckas ändå vara professionell. Hon tittar på tänder, känner efter fontaneller, undersöker navlar. I besöksstolen sitter matte Heidi Alsaudi och tar emot veterinärens beröm.

– De är så lätta att undersöka. Valpar kan ibland vara som att försöka hålla en ål.

Annons

Inbäddat innehåll

Annons

Valparna får lite hundgodis inför den tuffaste delen - sprutan med vaccin och så den grövre nålen som sätter id-chippet på plats i nacken.

En viktig detalj skiljer undersökningen på Anicuras klinik i Landskrona från hur det brukar gå till. I knäet på Heidi Alsaudi sitter valparnas mamma, tiken Chanel. Även hon får sitt chip avläst och skrivs in i journalen.

Här besiktigas inga valpar om inte en tik som fortfarande ger di följer med. Rutinen är bara några månader gammal och har fått applåder i branschen.

Fler insatser görs. Den noggrannare kollen på tikarna gör att samma hund inte kan komma tillbaka om en tid för att spela mamma till en helt annan kull. Hela personalen kommer att rabiesvaccineras, för att inte riskera att smittas av smuggelvalpar som trots allt hittar hit.

Klinikchef Alexandra Vilén var en av de som tjusades av dagens valpbesökare. Många andra besök har blivit jobbigare, då personalen behövt ställa frågor som rör misstankar om illegal import. Särskilt vaksamma blir man om kunder från längre bort i Skåne hör av sig. ”Det finns så himla många veterinärer i nordvästra Skåne. Varför ska personen åka förbi tjugo stycken längs vägen? Jo, för att man har något att dölja”, säger hon.

Bild: Britt-Mari Olsson

Skärpningarna har fötts ur ett slags desperation. De såg så många tecken på oegentligheter under 2020. Tidigare okända kunder som kom åkande långväga, som hade bråttom att få tid för sin kull. Och så mängden av franska bulldog-valpar.

– Franska bulldoggar får generellt inte jättemånga valpar, men vi kunde få in fall med tio valpar på en tik. Lite varierande storlek, lite varierande färger. Man kände att det är mer än en kull i den här blandningen, berättar Andrea Lundblad.

Klinikchef Alexandra Vilén minns ett av de jobbigare fallen. En man från Perstorp som kom med pitbull-valpar och senare struntade i att betala notan.

Annons

Annons

– Det är inte roligt att man har bidragit till att göra hans hundar till synes legitima.

Idén om de nya kraven kom från Andrea Lundblad.

– Det kändes som att vi tvättade valpar. Jag försökte fundera ut ut hur vi skulle kunna förhindra det.

En av valparna går igenom den tuffaste delen av undersökningen. Med en lite tjockare nål sätts id-chippet på plats i nacken.

Bild: Britt-Mari Olsson

Branschen och rättsväsendet har inte haft mycket att sätta emot när smuggelhundsproblemet växt under pandemiåret. Ett talande exempel är en pågående osämja mellan Sveriges Veterinärförbund och Jordbruksverket.

När veterinärer skickade in anmälningar till Jordbruksverket om misstänkta fall av illegal införsel och risk för rabiessmitta möttes de av kritik för att de angivit personuppgifter på djurägaren, på ett sätt som riskerade att strida mot personuppgiftslagen. Till slut JK-anmälde Veterinärförbundet Jordbruksverket för att myndigheten inte kunnat ge landets veterinärer besked om hur de ska agera vid misstänkta fall.

Antalet förundersökningar om misstänkta valpsmugglingar har skjutit i höjden, men straffsatserna är låga och få organisatörer har åtalats.

Svenska Kennelklubbens vd Ulf Uddman vill se skärpta straff, men även en helt annan noggrannhet från konsumenternas sida. Det finns enkla sätt att undvika gynnande av den illegala sidan av branschen, menar han.

– Vänd dig till en SKK-registrerad uppfödare och be att få komma och se valpen när den är fem-sex veckor.

Annons

Även den som köper en insmugglad hund riskerar att bryta mot lagen. Det rör sig om olovlig befattning med smuggelgods, men Ulf Uddman känner inte till några fall där valpköpare dömts.

Annons

– Kan man göra tillägg i djurskyddslagen? Synliggöra att du har ett ansvar som köpare att förvissa dig om att det är rimligt? funderar han.

Tandkontrollen och alla andra undersökningar avlöpte på bästa sätt. En av valparna hade fortfarande en öppen fontanell, men i övrigt såg allt utmärkt ut, summerade veterinären.

Bild: Britt-Mari Olsson

Heidi Alsaudi, till vardags chef på en skönhetsklinik i Lund, tvekade inte inför att vara med i tidningen med sina hundar. Hon är lika upprörd som personalen över smittorisker och det lidande många insmugglade valpar behöver utstå.

– För mig är det väldigt viktigt att veta mer om vart mina valpar hamnar. Köparna har besökt oss och jag har varit hemma hos dem också, berättar hon.

Det lär bli en tårfylld kväll i Asmundtorp. Då kommer tre av köparna. Chanel ska skiljas från sin kull.

– Ska hon få vara med och se när det händer, eller inte? Det är så otroligt svårt att veta vad som blir bäst, grubblar Heidi Alsaudi.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan