Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lasse Diding vill föra vidare Jan Myrdals arv: Han vidgade åsiktskorridoren

I höstas dog författaren, debattören och diktaturförsvararen Jan Myrdal. Hur kommer hans arv att förvaltas? Kalle Lind och Peter Frennesson besöker hans mecenat Lasse Diding och Myrdalbiblioteket på ”Leninland” i Varberg.

Hotellmiljonären Lasse Diding såg till att Jan Myrdal flyttade till Varberg, där han levde det sista decenniet av sitt liv. Myrdal dog i höstas, 93 år gammal.Bild: Peter Frennesson
Lasse Diding välkomnar mig till ”Leninland”. Det är det inofficiella namnet på hans kluster av hus och tomter med svindlande utsikt över Kattegatt. Han pekar på en plats där han länge tänkt resa en sju meter hög staty över Lenin. Nu har han dock tänkt om: för att inte ”i onödan provocera opinionen” ska statyn inte föreställa revolutionsledaren själv – utan dennes lillebror. På så vis kan Diding hylla den vanlige Sovjetmedborgaren och ändå behålla kopplingen till Lenin.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen