Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA: Man i Skåne skulle hämnas iransk generals död

Säpo-tillslaget i Trelleborg i december handlade om ett planerat terrordåd i Etiopien, uppger nu New York Times, som citeras av Kvällsposten. Dådet skulle ske som hämnd för mordet på den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, enligt ett uttalande från USA:s underrättelsetjänst.

Den iranske generalen Qassem Soleimani dog i en amerikansk drönarattack för drygt ett år sedan. Arkivbild.Bild: Anjum Naveed/AP/TT
Det planerade attentatet skulle enligt Etiopiens säkerhetstjänst genomföras i huvudstaden Addis Abeba mot Förenade Arabemiratens ambassad, skriver Kvällsposten.
Amerikansk underrättelsetjänst pekar i New York Times ut en av de män som gripits i Sverige som huvudman. ”Etiopien och Sverige samarbetade och avbröt sammansvärjningen”, säger konteramiral Heidi K Berg i ett uttalande.
Den hon syftar på är en man i 45-årsåldern i Göteborg, med eritreanskt medborgarskap. Han greps i december förra året när han landade på Arlanda.
Någon dag senare greps en jämnårig man i Trelleborgs. De två sitter nu häktade misstänkta för stämpling till terroristbrott som skulle ske utomlands. Båda nekar till brott.
– Men det var inte tänkt att den skulle fullbordas i Sverige, utan i ett land långt borta. Så ingen i Sverige behöver oroa sig, sa kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström till Sydsvenskan efter häktningen.
Nu avslöjar alltså New York Times flera detaljer om de misstänkta planerna och att dådet skulle ske i Addis Abeba. Förenade Arabemiratens ambassad ska ha valts ut som mål på grund av landets närmande till Israel.
Hans-Jörgen Hanström säger till Kvällsposten att han inte har några kommentarer till uppgifterna från USA:s underrättelsetjänst.
Gå till toppen