Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bergström: Kontraktsförslag väntas om Sputnik

Rysslands coronavaccin Sputnik V har fått sitt namn från mänsklighetens första satellit i omloppsbana runt jorden – sovjetiska Sputnik. Arkivbild.Bild: Gyorgy Varga
Ryssland väntas inom kort att inkomma till EU med ett kontraktsförslag för det egenutvecklade coronavaccinet Sputnik V, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Dagens industri.
Vaccinet har ännu inte lämnats in för godkännande till Europeiska läkemedelsmyndigheten.
”Däremot har vi blivit informellt kontaktade och fått besked att de kommer att komma med ett kontraktsförslag i dagarna. Så länge som de kommer in med en ansökan så kommer vi att titta på den”, säger Bergström till tidningen.
Vaccinsamordnaren säger att ett kontrakt kan slutas före det att en ansökan lämnas in, och tar som exempel de kontrakt som slöts med vaccintillverkare i somras långt innan ansökningarna kom.
I början av februari publicerade den ansedda vetenskapstidskriften The Lancet resultatet från en fas 3-studie som visar att Sputnik V ger 91,6 procents effektivitet, och att effektiviteten är lika stor bland äldre som yngre åldersgrupper.
Gå till toppen