Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Förenkla utbyggnad av sol- och vindkraft

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Sverige behöver mer el för att klara klimatomställningen och målen enligt Parisavtalet. Teknikutvecklingen gör att sol- och vindkraften ökar i snabb takt i Sverige. Och vindkraften är på väg att inom några år köra om kärnkraften som Sveriges näst största källa till el.
Marknaden bejakar sol- och vindkraft. Vindkraft ökade med hela 40 procent under 2020 och svarade för nära 18 procent av Sveriges elproduktion under 2020. Av ökningen 2020 berodde 16 procent på grund av mycket vind och 24 procent på grund av ökad kapacitet.
Solel växer också men behöver ännu ett visst stöd. Många villa- och fastighetsägare har fått upp ögonen för solceller liksom investerare som bygger solcellsparker. Solceller blir allt vanligare och borde vara något självklart på alla nya byggnader.
Sol- och vindkraft har dessutom en fördel i att det oftast blåser mer när det är mindre sol och omvänt. Lokal elproduktion minskar dessutom delvis behovet av att bygga ut elnäten. Nu är det dags att underlätta utbyggnaden av sol- och vindkraft:
Det kommunala vetot mot vindkraftsprojekt bör tas bort. Miljö- respektive plan- och bygglag ger tillräckliga skydd för andra intressen.
Försvarsmaktens invändningar mot utbyggnad av vindkraft till havs bör ifrågasättas.
Krav på bygglov för solceller på flerbostadshus kan tas bort liksom det gjorts för småhus.
Per-Olof Järvegren
Gå till toppen