Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kräver att regeringen räddar blåsmusiken

Blåsmusiken är i fara på grund av dålig återväxt i musikerleden. Nu höjs krav på ett nationellt uppdrag som säkrar blåsmusiken. Arkivbild.Bild: Jurek Holzer / SvD / TT
Det krävs nationell samordning för att rädda blåsmusiken. Det menar en lång rad musikprofiler som har undertecknat ett upprop riktat till regeringen.
Uppropet kommer efter att en orkesterundersökning visat att återväxten av blåsmusiker i Sverige är mycket dålig. Det kan leda till problem även för andra musiker. ”När inte alla stämmor kan fyllas leder det i värsta fall till att fritidsorkestrar måste lägga ned sin verksamhet”, konstaterar man i uppropet.
Bland dem som undertecknat texten finns Helena Wessman, rektor för Kungliga Musikhögskolan, Mikael Brännvall, vd för Svensk scenkonst och Stefan Forsberg, vd och konserthuschef för Stockholms konserthus.
”Om inget görs nu riskerar vi att gå ett allt tystare, gråare och mer och mer digitalt samhälle till mötes där somliga blåsinstrument bara finns kvar i arkiv från en svunnen tid”, avslutas uppropet som uppmanar regeringen att formulera ett nationellt uppdrag för att stärka återväxten av musiker, blåsmusiken som konstart och samtidigt fortsätta att satsa på musiken i skolan.
Gå till toppen