Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kvinnojouren i Lund: Hedersvåld har ökat under pandemin

Det senaste årets pandemi har påverkat unga kvinnor som utsätts för hedersförtryck mycket negativt, visar en kartläggning som kvinnojouren Lund genomfört.
– Redan utsatta grupper har blivit ännu mer utsatta, säger Xhenita Shala, ordförande.

Xhenita Shala, ordförande i kvinnojouren Lund.Bild: Emil Langvad
Coronapandemins ändrade livsmönster har förvärrat livet för personer som redan tidigare utsattes för hedersförtryck. Den bedömningen gör Kvinnojouren Lund efter att ha haft kontakt med ett 60-tal kvinnor och flickor i åldrarna 14-25 år.
Kartläggningen visar att pandemin ökat isoleringen, utsattheten och våldet.
– Pandemins restriktioner har använts för att ytterligare isolera personer som redan levt isolerat, och begränsningarna och övervakningen i vardagen har ökat, säger jourens ordförande Xhenita Shala i ett pressmeddelande.
Av de 60 tillfrågade uppgav mer än varannan att de sedan pandemins början inte kunnat delta i utomhus- eller fritidsaktiviteter. Lika många svarade att de inte längre kunde träffa sina vänner utanför hemmet.
− I vanliga fall är skolan en fristad, men distansundervisningen medförde att den friheten försvann. De som anser sig ha klarat restriktionerna bättre, är personer som på skolkuratorns inrådan fått undervisning i skolan, säger Xhenita Shala.
Nästan alla som tillfrågades ansåg att situationen hemma blivit värre under pandemin. Nio av tio uppgav att de upplevt eller utsatts för våld hemma. Ändå tvekar många unga kvinnor, på grund av rädsla och misstro mot myndigheter, att ta kontakt med till exempel socialtjänsten.
Kvinnojourens undersökning ska nu skickas till lokala politiker med en uppmaning om att agera kraftigare för att skydda och stötta unga som utsätts för våld med hederskoppling.
Gå till toppen