Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anne-Marie Pålsson: Låt dem som inte vill eller kan vänta gå före i kön. Men mot en rejäl betalning.

Dagligen nås vi av uppgifter om fusk i vaccinkön.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Det som skulle bli en klang- och jubelföreställning för EU håller på att bli ett fiasko. Medan coronavaccinering pågår för fullt i USA, Storbritannien och Israel går det trögt i EU-länderna. Snålhet, tungrodd byråkrati, politisk oenighet, önsketolkning av avtal – best effort är inte samma sak som garanterad leverans – är några av förklaringarna.
Inte är det bättre i Sverige. Löftet att alla över 18 år ska vara vaccinerade före midsommar har tonats ner till en vag förhoppning om att löftet kan infrias. Och dagligen nås vi av uppgifter om fusk. Några har felaktigt utgett sig för att tillhöra en prioriterad riskgrupp och därmed kunnat boka tid. Andra – inte sällan chefspersoner i den kommunala förvaltningen – har fått gå före i kön. Som förklaring har angetts att Sveriges kommuner och regioner, SKR, krävt att inget vaccin fick kastas och att det vid den aktuella tidpunkten inte fanns praktiska möjligheter att vaccinera någon ur riskgrupp ett.
Att detta väcker ilska är begripligt, men bör vi vara förvånade? Mitt svar är nej. Ty detta är precis vad som händer när efterfrågan på en vara vida överstiger vad som finns till försäljning. De som kan gör allt för att komma över den. Betalar extra under bordet. Utnyttjar kontakter. Utnyttjar sin ställning. Fuskar. Se bara vad som händer på bostadsmarknaden.
Det visar bara att vi är människor och att vi för det mesta agerar i vårt eget intresse. Särskilt i ett fall som detta när en spruta kan vara skillnaden mellan hälsa och allvarlig sjukdom med i värsta fall döden som följd. Och mellan ett liv i isolering och ett i normalitet. Och där inget straff utgår för den som rundat systemet, annat än möjligen skamstrutens.
Det säger sig självt att frestelsen är svår att motstå. Så hur stoppar vi då fusket? Strängare straff? Hårdare kontroller? Det är svårt för människan är kreativ och kontroller kräver resurser som inte finns idag. Kanske ska vi istället tänka tvärtom? Låt dem som inte vill eller kan vänta gå före i kön. Men mot en rejäl betalning. En omöjlig tanke för de flesta av oss som ser som självklart att det är behovet som ska styra, inte plånboken. Fast handen på hjärtat, plånboksprincipen är ju precis vad vi nu tillämpar på övergripande nivå. Rika väst dammsuger den globala marknaden på allt vaccin så att de fattiga länderna blir utan.
Vaccinationscentralerna skulle kunna ges rätt att vaccinera ett mindre antal personer som tillhör en annan riskgrupp än den som för stunden gäller. Mot betalning förstås – och då ska priset sättas högt. 5 000-10 000 kronor kan vara en lämplig nivå.
Provocerande? Kanske, men om vi inte kan stoppa dem som fuskar kan vi åtminstone tvinga dem att betala för det. Det förändrar heller inget i sak för dem som väljer att stå kvar i kön. De får fortfarande sitt vaccin gratis och kommer förmodligen inte heller att behöva vänta längre på sin dos. Ger bara dem som har bråttom en laglig väg att få sprutan snabbare. Så omvandlas den otåliges moraliska skuld till en ekonomisk intäkt för oss andra.
Gå till toppen