
Motsättningarna har handlat om vem som äger vad på anläggningen utanför Lomma och vilken av parterna som ska ansvara för skötsel av vägar och dränering av marken vid stallar, hagar och ridhus.
Nyligen godkände kommunfullmäktige en överenskommelse som bland annat innebär att ansvarsfrågorna reds ut och parterna genomför ett markbyte. Föreningen överlämnar sitt gamla ridhus och ett område vid Fritidsvägen till kommunen. Istället får klubben kommunal mark vid ridanläggningen norr om Habo Fure.
Uppgörelsen ger kommunen ytor som inom de närmaste åren kan komma att rymma en ny idrottsplats.

Men i dagarna har länsstyrelsen överklagat Lantmäterimyndighetens beslut att kommunal mark styckas av och överlåts till ridklubben. Länsstyrelsen anser att klubbens planer kan krocka med strandskyddet längs Höje å och intresset för att värna landskapsbilden. En tillståndsprövning borde ha skett innan beslutet om avstyckning fattades, menar länsstyrelsen.
Ärendet kommer nu att prövas av mark- och miljödomstolen.
– Det är väldigt olyckligt att de överklagar. Men vi kommer att hitta en lösning. Vi är inte tillbaka på ruta ett. Om avstyckningen inte godkänns får vi sjösätta plan B, säger Lommas kommunalråd Robert Wenglén (M).
Han vill dock inte gå in på vilka alternativa lösningar som finns.

När det gäller en framtida idrottsplats finns ytterligare frågetecken. Området var tidigare soptipp. Innan något kan byggas måste marken vara tillräckligt stabil för att inte skador uppstår på grund av sättningar.
– Förutsättningarna är inte tillräckligt utredda. Det finns en sättningsproblematik. Men också lösningar för att en anläggning ska kunna hålla under lång tid, säger Helena Sääf som är kommunens exploateringschef.
Förhoppningen är att fortsatta utredningar ska ge besked om vad som kan byggas och när.
En ny idrottsplats anses behövas eftersom den nuvarande är på väg att bli för liten.
– Dagens idrottsplats består av två konstgräsplaner och en mindre plan för spel fem mot fem. På en ny idrottsplats vid Habo bedömer jag att det behövs två planer och ytterligare ytor med flexibla fotbollsfält, säger Michael Tsiparis som är kommunens kultur- och fritidschef.
Med det senare menas ytor där linjemarkeringen enkelt kan flyttas så att man kan skapa fler eller färre planer av varierande storlek.
Området ska även kunna användas för friidrott.
Om och när idrottsplatsen ska börja byggas är ett beslut som fattas av politikerna. Kommunalrådet Robert Wenglén menar att kommunens nya översiktsplan – som styr allt framtida byggande i kommunen – först måste antas.
– Så fort vi får besked att marken håller och planen är antagen kör vi igång. Förhoppningsvis kan idrottsplatsen då finnas på plats om fyra till sex år, säger han.
När en ny idrottsplats kan börja användas kommer den nuvarande att avvecklas.
– Vi lutar åt gör något annat av det området. Det finns många möjligheter, men inget är ännu bestämt, säger Robert Wenglén.
