Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Obama och Springsteen poddar hos Spotify

USA:s tidigare president Barack Obama och rocklegendaren Bruce Springsteen börjar podda via Spotify. Musiktjänsten lanserar också en ny prenumeration för audiofiler.

USA:s tidigare president Barack Obama och rockstjärnan Bruce Springsteen startar en podcast ihop. Arkivbild.Bild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
I åtta avsnitt av serien ”Renegades: Born in the USA” kommer Obama och Springsteen att tala om ämnen som etnicitet, faderskap, äktenskap och situationen i det amerikanska samhället, meddelar Spotify i samarbete med Barack och Michelle Obamas produktionsbolag Higher Ground.
Deras vänskap är sedan tidigare väldokumenterad. Springsteen gjorde flera besök i Vita huset när paret Obama höll till där. Han spelade också på den dåvarande presidentens installationsceremoni och höll en mer intim konsert för hela hans stab när mandatperioden led mot sitt slut.
De två första avsnitten släpps på Spotify på måndagskvällen. I det första uppges de två tala om hur deras vänskap växt fram sedan Obamas framgångsrika valrörelse, samt hur de båda växt upp som ”outsiders”. Avsnitt två ska utgå ifrån deras egna erfarenheter av rasism i USA.
Vid Spotifys stora, förinspelade pressevenemang på måndagskvällen visades förhandstittar där de två amerikanerna pratar om sina pappor. Springsteen om en pappa som han som liten trodde ”skämdes över sin familj”. Obama om en pappa som lämnade familjen och sedan kändes som en främling.
– På ytan har jag och Bruce inte så mycket gemensamt. Han är en vit kille från New Jersey och jag är en svart kille från Hawaii. Han är en rockikon och jag är... inte fullt så cool, säger Obama i klippet.
Kräsna öron får framöver möjlighet att uppgradera sin prenumeration till ”Spotify Hifi”, där musiken strömmas i oförminskad kvalitet.
De prenumeranterna får lyssna på musiken i ett ursprungligt format – ”lossless” – där den inte begränsats i komprimeringen av data. Ljudets kvalitet kommer att vara i nivå med en CD-skivas, utlovar företaget vid ett förinspelat pressevenemang som sänds på nätet.
Hittills har Spotify erbjudit en ljudkvalitet på upp till 320 kilobit per sekund för betalande användare som lyssnar via en bra nätverksanslutning.
Musiktjänstens satsning på podcaster fortsätter i fler led.
Ett samarbete har inletts med de filmskapande bröderna Russo, Anthony och Joseph, som bland annat legat bakom ”Avengers”-filmerna och varit involverade i tv-serien ”Arrested Development”. De kommer att arbeta exklusivt för Spotify under de kommande åren och ta fram nya podcaster.
Senare i år kommer också en Batman-serie i podcastformat, ”Batman: Unburied”.
Under förra året har antalet podcastlyssnare på Spotify ökat. Under sista kvartalet 2020 lyssnade dubbelt så många på podcaster via tjänsten jämfört med sista kvartalet 2019.
Bolaget har knutit till sig flera stora namn i närtid, bland annat Storbritanniens prins Harry, som när podcastambitioner tillsammans med sin hustru Meghan Markle.
Gå till toppen