Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rekordfå bröllop – men skilsmässorna fortsatte som vanligt under pandemin

Stopp för stora fester – då valde många par att flytta fram eller att ställa in sina bröllop. Ny statistik från SCB visar att rekordfå vigslar genomfördes under pandemiåret 2020.

Rekordfå bröllop – men skilsmässorna fortsatte som vanligt under pandemin.Bild: Janerik Henriksson/TT
Bröllopsåret 2020 inleddes starkt. I februari för ett år sedan var det 1 500 fler par som gifte sig i jämförelse med 2019. En förklaring kan dock vara att februari hade fem lördagar förra året.
– Sen började det gå ner och den stora dippen kom i juni då det droppade rejält, följt av augusti och juli, säger Malin Forsberg på Statistiska Centralbyrån (SCB).
På måndagen presenterades statistiken för 2020, med siffror för antalet giftermål och skilsmässor. Det blev rekordfå bröllop under pandemin – troligtvis på grund av restriktionerna som gjorde, och fortfarande gör, det omöjligt att ha en stor bröllopsfest.
– Det var väntade siffror och med en fortsatt pandemi kan det nog påverka antalet bröllop under 2021 också, men det ser vi först om ett år, säger Malin Forsberg.
I Skåne har det gått lite upp och ner med hur många som gift sig genom åren med en toppnotering från 2010 med 7 861 bröllop. 2020 låg siffran på 5 077.
Malin Forsberg säger att giftermål och skilsmässor följer varandra när det gäller statistiken.
– Det är framförallt utifrån hur många som har gift sig tidigare år. I genomsnitt har par som skiljer sig varit gifta i 11,5 år (under 2000-talet), säger hon.
Skilsmässorna i Sverige och i Skåne ligger ungefär på samma nivå som året innan, men det kan bli fler. Siffrorna släpar efter när det gäller årets sista månader.
– För bland annat par med barn under sexton år har man en viss betänketid, sex månader, innan de kan skilja sig. Det kan vara bra att ha i åtanke. Statistiken kan förändras och kanske ser vi en större förändring i år istället, säger Malin Forsberg.
Fakta

Bröllop och skilsmässor i Skåne

Bröllop

2019: 6 493

2020: 5 077

Skilsmässor

2019: 3 628

2020: 3 712

Källa: SCB

Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.
Gå till toppen