Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så stor är Fis bonus för ett svenskt VM-guld

Drygt 154 000 kronor. Så mycket pengar i segerbonus från Internationella skidförbundet (Fis) och VM-arrangören Oberstdorf skulle vänta Frida Karlsson, Linn Svahn eller någon annan svensk vid ett individuellt guld under skid-VM.

Frida Karlsson tog ett silver och ett brons individuellt vid VM i Seefeld 2019. I Oberstdorf jagar hon ett första individuellt VM-guld.Bild: Pontus Lundahl/TT
På torsdag delas de första medaljerna ut på skid-VM i tyska Oberstdorf när sprinttävlingarna i längd och damernas backhoppning i normalbacke avgörs.
Nyhetsbyrån NTB har fått uppgifter om hur mycket VM-guldbonus de individuella segrarna i varje gren får, och det finns skillnader mellan idrotterna.
Mest pengar i VM-guldbonus får segrarna i herrarnas backhoppningsgrenar, motsvarande drygt 264 000 svenska kronor. Minst guldbonuspengar från Fis och VM-arrangören får segrarna på damsidan i nordiska kombination, motsvarande knappt 37 000 kronor.
Guldbonusen inom damernas och herrarnas längdåkning är helt jämlika, ett individuellt VM-guld ger drygt 154 000.
Fis och VM-arrangören Oberstdorf delar på prispotten som totalt består av runt 9 miljoner kronor, fördelade på 24 grenar, enligt NTB. Anledningen till att herrarnas backhoppning har störst andel av prispengarna är att den sporten genererar mest genom tv-avtal och sponsorer.
Gällande stafetter och andra lagtävlingar på VM är bonusprispengarna mindre.
Fakta

Fis individuella VM-guldbonusar i Oberstdorf

Längd: motsvarande drygt 154000 svenska kronor (herrar och damer).

Backhoppning: drygt 264000 kronor (herrar), drygt 92500 kronor (damer).

Nordisk kombination: knappt 122000 kronor (herrar), knappt 37000 kronor (damer).

Gå till toppen