Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mikael Wiehe: Ska bara experter få tycka till om Malmös antirasistiska monument?

Musikern Mikael Wiehe försvarar sitt förslag om skulpturen ”Din mamma” och kritiserar konstkritikern Linda Fagerströms invändningar. Hon svarar direkt.

Mikael Wiehe.Bild: Emma Larsson
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Ja, jag är amatör när det gäller bildkonst. Jag har inte gått på Kunstakademiet i Köpenhamn, jag har inte gått på Konstfack i Stockholm. Jag vet mycket lite om olika teorier i dagens konstvärld och själv har jag när det gäller avbildning inte kommit mycket längre än till en fyraårings huvudfotingar. När det gäller bildkonst är jag alltså amatör; jag älskar utan att själv kunna. Jag tror att jag har detta gemensamt med en överväldigande majoritet av Malmös befolkning. Det hindrar naturligtvis ingen av oss från att kunna uppskatta och gripas av Carl Fredrik Reuterswärds hopknutna revolverpipor, Marianne Lindberg De Geers feta och magra kvinnor, Yoko Onos ”War is over”, Francisco de Goyas ”Los desastres de la guerra”, Jens Galschiøt ”Skamstøtte”, Picassos ”Guernica” eller Gerhard Nordströms ”Utflykt i det gröna”. Eller Ola Billgren, Edward Hopper, Vilhelm Hammershøi, John Bauer och – Michelangelo.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen