Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vilka butiker fanns i Valhallaplatset?

Valhalla står inte bara för "de stupade krigarnas hall" i nordisk gudalära utan är även ett imponerande byggnadsverk i Malmös rika mytologi. Här låg apotek Fläkta Örn, Nordsjös första färgbutik, Svenska stråhattsfabrik och där ligger än i dag Ahlgrens konfektyr.

Den hästdragna spårvagnen framför Valhallapalatset på Gustav Adolfs torg hjälper oss att datera vykortet till tidigast 1904 då huset stod klart och senast 1907 då hästarna försvann. Vid tillfället har Nordström & Sjögren (Nordsjö färg en butik på hörnet.
Gudarnas hemvist i Malmö uppfördes strax efter sekelskiftet av byggmästare Christian Lauritz Müller på uppdrag åt hattfabrikör Axel Berling och efter ritningar av arkitekten Alfred Arwidius, med en fasad dekorerad med växtrankor, grenverk och blomster, samt ventiler ritade som rosor.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen