Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

50 döda i fängelseupplopp i Ecuador

Enligt Ecuadors president låg organiserad brottslighet bakom tisdagens dödliga upplopp. Arkivbild.Bild: Fernando Vergara/AP/TT
Minst 50 personer har mist livet i tre separata fängelseupplopp i Ecuador, rapporterar flera nyhetsbyråer.
Enligt Ecuadors nationella polis twitterkonto skedde upploppen i fängelser i Guayas, Azuay och Cotopaxi. Ecuadors president Lenín Moreno skriver på Twitter att de tre upploppen var planerade och utförda av organiserade brottslingar.
De tre upploppen gör 2021 till det dödligaste året i ecuadorianska fängelser någonsin. Det tidigare dödligaste året var 2020, då 43 fångar dödades i samband med upplopp, skriver den oberoende nyhetsorganisationen Insight Crime.
I en analys skriver samma organisation att upploppen blivit fler och dödligheten ökat i ecuadorianska fängelser det senaste årtiondet. Detta efter att staten försökt bryta upp den hierarki som existerade i fängelser med gängledare som bland annat tjänar pengar på att kontrollera handeln med kontraband inom fängelsets väggar.
Gå till toppen