Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tegnell: Kan slippa tredje våg om vi hjälps åt

Smittspridningen ökar och Sverige står på tröskeln till en tredje våg, enligt Folkhälsomyndigheten. Därför ska ett åtgärdspaket presenteras på onsdag. – I Sverige ser vi tyvärr en ganska tydlig uppgång igen, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens myndighetsgemensamma digitala pressträff om coronaläget.Bild: Henrik Montgomery/TT
Smittspridningen av coronaviruset ökar, även om smittoläget ser lite olika ut i olika regioner. Tegnell tar Västerbotten som exempel.
– Vi hade ett stort utbrott på en byggarbetsplats som spred sig vidare ut i samhället, säger han.
I Stockholm har man också en kraftig smittoutveckling, konstaterar han.
– I Sverige ser vi tyvärr en ganska tydlig uppgång igen. Rörelserna är inte lika snabba som de verkar vara i en del andra länder, men under några veckor en ganska tydlig uppgång tyvärr.
Huruvida detta är början på den så kallade tredje vågen eller inte, är det ingen som vet.
– Tyvärr är det fullständigt omöjligt att säga, man vet inte om man är i en våg förrän man är i den. Har vi tur kan vi nu hjälpas åt, och om alla de här åtgärderna faller väl ut kan vi slippa den. Men det är helt klart att förbättrar vi inte följsamheten är det väldigt stor risk att vi är på väg in i en tredje våg, säger Anders Tegnell.
Han tror dock att den svenska strategin, i samspel med vaccinationen som pågår, kan vara effektiv mot en hägrande tredje våg. Tegnell säger att även om strategin inte bryter vågorna snabbt så är ökningstakten långsam.
– Om man tittar på våren och hösten kan man se att den svenska kurvan ökar och ibland kommer upp till samma nivåer som andra länder, men att den sällan ökar väldigt snabbt, säger han till TT.
– I det här läget kan det ha väldigt stor betydelse. Även om vi är på väg in mot en tredje våg, att ökningen in i den går väldigt långsamt. Då betyder det att vi kan möta den med en ökad vaccination på ett bättre sätt.
Samtidigt kan fler nationella åtgärder bli aktuella om smittspridningen tilltar ytterligare.
– Vi har ett paket på gång som kommer att presenteras under morgondagen, säger Tegnell, som dock inte vill gå in på paketets innehåll.
Vad gäller de olika virusvarianterna screenar man 10 till 100 procent av proverna i regionerna.
– Den brittiska varianten som upptäcktes under julhelgen har ökat i väldigt snabb takt, säger Tegnell.
Han tror att varianten kommer att vara den dominerande i de flesta länderna i Europa inom någon vecka eller månad.
Att de aktuella vaccinerna inte skulle bita på denna variant ser dock myndigheten ingen risk för.
– Ingen risk alls, det verkar fungera precis lika bra, säger Tegnell.
Hittills har 427 783 personer fått åtminstone en dos coronavaccin, rapporterar myndigheten, motsvarande 5,2 procent av den vuxna befolkningen. Av dem har 217 478 personer fått två doser.
– Vaccinationstakten är så snabb den kan vara, med tanke på den tillgång vi har till vacciner. Det är det ingen som helst frågan om. Alla EU:s länder lika stor tillgång, säger Anders Tegnell.
Fakta

Svenska dödsfall med covid-19

Totalt 12 713 personer som smittats med covid-19 har avlidit i Sverige. Under tisdagen inrapporterades 64 nya dödsfall.

Sammanlagt har 642 099 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

De nytillkomna dödsfallen i Folkmyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Gå till toppen