Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Barns lärande är viktigare än skidresan.

Många klassrum i Skåne kommer att stå tomma veckan efter sportlovet när alla högstadie- och gymnasieelever ska studera på distans.Bild: Christophe Gateau
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Då var det dags igen. Distansundervisning ska bedrivas i största möjliga utsträckning på Skånes gymnasie- och högstadieskolor. Detta gäller veckan efter sportlovet, därefter är rekommendationen att återgå till det som gällde före vecka åtta: en blandning av distans och undervisning i skolan.
Det finns två skäl till beslutet. För det första är den nedåtgående trenden i antal nya coronafall i Skåne bruten. Under några veckor minskade smittotalen, men nu har denna utveckling avstannat. Det andra skälet är risken att nya kontakter skapats under lovet.
Att det sistnämnda bidrar till distansundervisning är beklagligt. Ansvaret för att följa rekommendationerna trots ledighet ligger förstås till stor del på varje individ. Men nog kunde regeringen och Folkhälsomyndigheten varit mer förutseende och tydliga.
Regeringens åtgärd att begränsa antalet passagerare i den långväga kollektivtrafiken kom för sent för att ha nämnvärd effekt på sportlovsveckorna. Och det hjälpte inte mycket att Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander var klok nog att avråda från resor under lovet när både socialminister Lena Hallengren (S) och statsepidemiolog Anders Tegnell gav grönt ljus. De menade att resande i sig inte är ett problem, så länge det inte medför nya kontakter.
Visst, om alla skött sig exemplariskt skulle skidsemestrar under sportlovet inte behövt bidra till ökad smittspridning. Om alla rest till fjällen i egen bil, inte stannat på vägen dit, haft med sig mat för hela vistelsen och hållit bra avstånd i liftkön hade det inte skapats nya kontaktytor. Det låter bra i teorin, men är orealistiskt i verkligheten. Någon blir hungrig på vägen, en annan har glömt köpa kaffe och med mycket folk är det svårt att undvika att en del ställer sig för nära. Plötsligt var skidresan inte så coronasäker trots allt.
Sannolikt hade distansundervisning på den nivå som rådde före vecka åtta fortsatt ett tag till, lov eller ej. Men att Smittskydd Skåne rekommenderar mesta möjliga distansundervisning under just vecka nio är förstås kopplat till sportlovet.
En vecka hit eller dit kan tyckas oviktigt. Men valet att inte avråda från resor till fjällen på bekostnad av undervisning sänder en märklig signal: att skidåkning är viktigare än skola. Dessutom leder det till att lärarna, som redan fått ta många smällar under pandemin, ännu en gång tvingas att lägga om sin planering med kort framförhållning.
Lidande blir förstås även elever. De riskerar sämre skolresultat och blir isolerade från sina vänner under tonåren, den tid då frigörelsen från föräldrar och identitetsskapande är som viktigast.
Bristen på kontinuitet i skolorna skapar otrygghet för alla som är verksamma där och är respektlös mot lärarkåren. Att inte veta hur morgondagen kommer att te sig är inte en bra arbetsmiljö. I synnerhet inte då lärarna samtidigt måste försöka upprätthålla någon sorts struktur för ett stort antal barn och ungdomar.
Smittspridningen måste begränsas och det finns tillfällen då snabba beslut är nödvändiga. Men i fortsättningen bör skolornas stabilitet prioriteras. Elever och lärare måste få arbetsro.
Gå till toppen