Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brister på sjukhus – patientsäkerheten hotad

Länssjukhuset i Sundsvall får kritik för bristande strålsäkerhet. Patientsäkerheten bedöms vara hotad på grund av otillräcklig kontroll av utrustning och brister i ledning och organisation.

Strålskyddsmyndigheten har upptäckt brister inom strålbehandlingsverksamheten på Länssjukhuset i Sundsvall. Arkivbild.Bild: Dan Hansson / SvD / TT
Granskningen utförd av Strålskyddsmyndigheten fann att strålbehandlingarna som genomförs på sjukhuset inte kvalitetsgranskas systematiskt, vilket i värsta fall kan leda till felbehandling och biverkningar för patienterna.
”Det finns risk för försämrat behandlingsresultat och ökad risk för biverkningar om inte verksamheten leds, planeras, kontrolleras och följs upp på ett strukturerat sätt”, säger Carl Bladh, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.
Myndigheten påpekar att högsta ledningen på sjukhuset inte följer upp verksamheten, varken i förebyggande eller med systematiska efterkontroller. Rapporten konstaterar att viktiga risker i verksamheten därför troligen missats.
”Brister i kvalitetssäkring kan resultera i att fel dos ges till pa­tien­­terna, vilket kan leda till bestående strålskador”, säger Carl Bladh.
Lena Karlsson, som fram till årsskiftet var sjukhusdirektör, välkomnar granskningen och menar att det finns fog för kritiken.
– Jag tycker att det gjordes en väldigt bra granskning, och det de konstaterade stämde. Det handlar om hela organisationen där vi behövde se över våra rutiner.
Sundsvalls sjukhus genomgick en omorganisation vid årsskiftet. Sedan den 1 januari är Kurt Pettersson hälso- och sjukvårdsdirektör, som avböjer att kommentera.
Totalt elva av nitton strålskyddskrav uppfylls inte på Länssjukhuset i Sundsvall, enligt myndigheten.
Gå till toppen