Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Den politiska ledningen i Svalöv borde visa upp bibliotekens hbtq-arbete med stolthet.”

Att arbeta med hbtq-frågor ingår i det lagstadgade arbetet mot diskriminering. Det skriver Eleonor Pavlov, medlem i Svensk biblioteksförenings expertnätverk för bibliotekens arbete med hbtq+.

Att arbetet med hbtq-frågor har ett brett stöd hos både allmänhet och inom biblioteksbranschen har blivit tydligt genom inlägg i sociala medier från andra bibliotek och invånares kärleksbombningar av biblioteken i Svalöv, skriver Eleonor Pavlov.Bild: Mikael Brandt
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Regnbågsflaggor plockades ner och ett inlägg på Facebook med information om bibliotekens hbtq-certifiering raderades efter påtryckningar från kommunledningen. Det är verkligheten för biblioteket i Svalöv.
Att bibliotekspersonal utbildar sig i hbtq-frågor borde vara en ickefråga. Bibliotekslagen är tydlig: folkbibliotek ska vara tillgängliga för alla. Det gäller förstås de lokaler där biblioteken är inrymda, men det handlar också om att alla ska ha möjlighet att känna sig välkomna och inkluderade.
Kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson (SD) i Svalöv och kommunchefen Stefan Larsson säger att det inte är certifieringen i sig som är problemet. Samtidigt är de måna om hitta något som kan berättiga beslutet att tvinga Svalövs bibliotek att ta bort både regnbågsflaggor och Facebookinlägg.
Även om varken Teddy Nilsson eller Stefan Larsson vill kännas vid att de har censurerat bibliotekens Facebookflöde är det svårt att dra någon annan slutsats av deras resonemang än att de anser att det är viktigt att se till att biblioteken inte ska få informera allmänheten om något som ingår i folkbibliotekens uppdrag.
Teddy Nilsson och Stefan Larsson hävdar att de inte har något emot hbtq-arbete. Enligt dem är det inte innehållet, utan utformningen det handlar om. Men oavsett vad de anser borde de inse vad deras agerande signalerar.
Hbtq-personer har genom historien misstänkliggjorts, förföljts och mördats. Och det fortsätter än idag. Statistiken är tydlig, hbtq-personer utsätts också nu för hatbrott, både i Sverige och i resten av världen. Att arbete med hbtq-frågor kritiseras och göms undan bidrar till att öka den otrygghet som hbtq-personer och deras närstående lever med.
Till biblioteken kommer många olika personer. För de flesta som jobbar på bibliotek är det minst lika viktigt hur de möter besökarna som sådant som rör böcker.
Genom ett aktivt och medvetet inkluderingsarbete kan biblioteken skapa en verksamhet där så många som möjligt kan känna sig bekräftade och trygga. Ett systematiskt hbtq-arbete bidrar till att synliggöra och öka kunskapen om hbtq-frågor. Att arbeta med hbtq-frågor ingår dessutom i det lagstadgade arbetet mot diskriminering.
Regnbågsflaggor och information om att ett bibliotek är hbtq-certifierat eller liknande signalerar att där finns kunskap om hbtq-området. Det skapar trygghet. Att som i Svalöv gömma undan hbtq-satsningar gör det motsatta.
Teddy Nilsson säger att han inte ser någon risk att raderandet av Facebookinlägget får Svalöv att framstå som hbtq-fientligt, men faktum är att det är svårt att tolka det på något annat sätt.
Otydligheten kring beslutet visar att Svalöv är en kommun där hbtq-arbete ses som något oönskat. Att Teddy Nilsson dessutom, precis som många av hans partikamrater i SD, tidigare har motarbetat användandet av regnbågsflaggan bidrar till det.
Kunskap om diskriminering och verktyg att motverka den är något som gynnar alla människor, såväl personal som användare. Att den politiska ledningen i Svalöv tvingar kommunens bibliotek att plocka ner regnbågsflaggor och hindrar dem från att informera om sin hbtq-certifiering på Facebook är att ta inte bara ett, utan flera jättekliv tillbaka i tiden.
Den politiska ledningen i Svalöv vill gömma undan bibliotekens hbtq-arbete när den istället borde visa upp det med stolthet. Hbtq-certifiering och liknande insatser är kvalitetshöjande, och arbetet med hbtq-frågor har ett brett stöd hos både allmänhet och inom biblioteksbranschen. Ett stöd som har blivit tydligt den senaste tiden genom inlägg i sociala medier från andra bibliotek och invånares kärleksbombningar av biblioteken i Svalöv.
Eleonor Pavlov, medlem i Svensk biblioteksförenings expertnätverk för bibliotekens arbete med hbtq+.
Gå till toppen