Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstnärshemmet kan tömmas: ”Det är beklagligt”

M och SD vill flytta konstnären Theodor Jönssons kvarlåtenskap från Esarps gamla skola. S vill istället att kommunen satsar 80 000 kronor och låter konstnärshemmet förbli orört.

Theodor Jönssons ateljé i Esarps gamla skola. Arkivbild.Bild: Astrid Adelgren
På senaste mötet i kommunstyrelsen ställde den politiska majoriteten sig bakom ett förslag som innebär att kommunen tar över konstnären Theodor Jönssons kvarlåtenskap. Konstnären testamenterade 1966 sitt hem till kommunen, han ville att det skulle bevaras åt eftervärlden. Men förslaget innebär att konstnärshemmet töms.
Förslaget som vunnit stöd i kommunstyrelsen säger att stiftelsen upplöses och att Theodor Jönssons kvarlåtenskap ”skall användas för ett med Theodor Jönssons stiftelses ursprungliga ändamål närliggande ändamål i kommunen”.
– Det finns mycket attiraljer i den gamla skolan. En del behåller vi och visar upp i våra offentliga lokaler, en del ska säljas till marknadsmässiga priser, säger Christian Sonesson (M).
Pengarna man får in på en försäljning ska gå till en minnesfond som ska användas för att stötta lokala kulturevenemang.
Ärendet ska vidare till kommunfullmäktige.
Pierre Sjöström (S) reserverade sig mot beslutet i kommunstyrelsen. Han har yrkat på att kommunen ger 80 000 kronor i kulturstöd till Theodor Jönssons stiftelse så att den kan leva vidare.
– Det är märkligt att först ta emot en samling och sedan egentligen upplösa stiftelsen, det är inte så man tar hand om en kulturskatt.
Han anser att stiftelsens beslut att upplösa sig själva kunde undvikas om kommunen fortsatte att stötta verksamheten.
– Det är en följd av att stiftelsen inte längre har möjlighet att agera. Om de bara haft stödet kvar så hade de kunnat betala sin hyra.
Efter flera avhopp bildades en ny styrelse i Theodor Jönssons stiftelse i början av året, bestående av moderater och en sverigedemokrat. Den nya styrelsen förespråkar en försäljning av tillgångarna.
Ordföranden Karin Palmqvist (M) har menat att stiftelsen hållit öppet för få dagar om året och att besökarantalet varit lågt. Men Pierre Sjöström (S) menar att det primära målet för stiftelsen aldrig varit att ha visningar för allmänheten – utan att förvalta konstnärshemmet som är intakt.
– Där missar faktiskt majoriteten ändamålet med stiftelsen, säger han.
– Om det primära ändamålet är att se till att hemmet är intakt så blir det helt fel att sälja – man skingrar alla tavlorna och det är beklagligt.
Christian Sonesson (M) anser att det är bättre att pengarna från en försäljning kommer kulturlivet till gagn.
– Det är inte rimligt att lägga skattepengar på att förvalta ett gammalt konstnärshem som ingen går och tittar på.
Gå till toppen