Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kent Leijon Jönsson: Malmökillens marsch mot NHL-toppen

En annorlunda säsong, men NHL har kommit en bit på vägen. Här är 5 saker som sticker ut enligt Sydsvenskans Kent Leijon Jönsson.

Vancouver Canucks center Elias Pettersson (40) kämpar om pucken med Calgary Flames Sam Bennett (93) .Bild: SERGEI BELSKI

1) En stjärna måste skina varje kväll

Affischnamnet ska vara som en välpolerad maskin, inte hacka eller drabbas av produktionsstörningar. En NHL-forward mäts i poäng. Vancouver Canucks Elias Pettersson är ämnad för stordåd. Så är känslan, men i NHL gäller det att prestera kväll efter kväll.
16 poäng på 22 matcher är väl en utmärkt notering för Pettersson? Ja, det kan man tycka, men i skrivande stund räcker det till en 32:a plats i poängligan. Ettan Connor McDavid redan stått för 37 poäng på 20 matcher för sitt Edmonton Oilers. Veteranen Nicklas Bäckström i Washington Capitals är den som håller fanan högst bland svenskarna. 33-åringen är på åttonde plats i börsen med 22 poäng på 17 matcher.
Colorado Avalanche på väg ut på isen i helgens utomhusmatch. Notera att spelarna bär tröjor med Quebec Nordiques-logo, ursprungsklubben för dagens NHL-lag i Denver.Bild: KIRBY LEE

2) Solen tinade isen

Med tre lag i Kalifornien, två i Florida samt ett vardera i Texas, Nevada och Arizona har NHL etablerat sig i solbältet.
Men det kan bli för mycket av det goda. Till den första av helgens två utomhusmatcher vid undersköna Lake Tahoe i Nevada hade meteorologerna utlovat molnigt väder, men solen tittade fram och smälte isen. Efter en period mellan Colorado Avalanche och Vegas Golden Knights var det kört. Matchen avbröts. För återupptas åtta timmar senare. Under tiden åkte spelarna tillbaka till hotellet, käkade och sov middag. Colorado vann till slut, 3–2. En lång dags färd mot seger.
På söndagen gick det bättre, då Boston Bruins slog Philadelphia Flyers med 7–3, men då var matchstarten framflyttad till solnedgången.
Calgary Flames Rasmus Andersson (4) i kamp med Winnipeg Jets Trevor Lewis.Bild: JAMES CAREY LAUDER

3) Marsch mot toppen av Malmökille

Han har inte tagit sjumilakliv, men inte heller babysteg. I lagom fart har Rasmus Andersson etablerat sig som en elitförsvarare i NHL. Vi behöver bara ta en titt i backarnas poängliga, där han är på 20:e plats, för att få en fingervisning. Den 24-årige Malmökillen har producerat 10 poäng på 18 matcher för Calgary Flames. Endast Victor Hedman (15 poäng på 15 matcher) i Tampa Bay Lightning och Dallas Stars John Klingberg (12/12) är bättre bland svenskarna. Totalledare är Vancouver Canucks amerikan Quinn Hughes (21/22).
Erik Karlsson då? En gåta, den 30-årige eleganten i San Jose Sharks har gjort 4 poäng på 13 matcher, det räcker till en 109:e plats i backarnas poängliga.
Valuta för pengarna? Nej, knappast, eftersom Karlssons säsongslön är tolv miljoner dollar och han är bäst betald av alla backar i ligan.
Detroit Red Wings Frans Nielsen.Bild: JEROME MIRON

4) Saftigt kontrakt tynger dansk

Minns ni den gamle Malmöbekantingen Frans Nielsen? Centern i Detroit Red Wings är med bred marginal den mest framgångsrike dansken i NHL-historien. Men allting har ett slut. 36-åringen har svårt att leva upp till sin lön på runt fem miljoner dollar om året. 3 poäng på 18 matcher är skörden. Förra säsongen var inte mycket bättre för centern. Dilemmat för Detroit är att Nielsen har kontrakt till 2022. Större succé är det för landsmannen Nikolaj Ehlers, son till Heinz. Med 19 poäng på 18 matcher är Winnipeg Jets-forwarden på sextonde plats i poängligan.
Chicago Blackhawks Carl Söderberg (34) skymmer Dallas Stars målvakt Jake Oettinger.Bild: JEROME MIRON

5) Visumstrul stoppade inte Söderberg

Carl Söderberg är ett år yngre än ovannämnda Frans Nielsen och har börjat varva upp efter en strulig start på sin tid i Chicago Blackhawks. Allt inleddes med visumproblem, som ledde till att Malmökillen missade det korta träningslägret och ett par seriematcher. Är inte 4 poäng på 14 matcher kusligt likt Nielsens produktion? Jo, men efter ett gäng starka säsonger verkar Söderberg ha en annan status. Dessutom har han inget saftigt kontrakt som tynger ner honom. Det ettåriga avtalet är värt en miljon dollar, vilket är småpotatis i sammanhanget. Ålder och coronatider var säkert faktorer som påverkade. Dessförinnan hade Söderberg fem år med 4,75 miljoner dollar per säsong.
Gå till toppen