Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Bert Konsberg

Bert Konsberg, Limhamn, har avlidit i en ålder av 92 år.

Höstterminen 1959 svänger en ung man elegant in sin öppna blå Singer i en lucka bland bilarna på Kungsgatan framför Malmö Högre Tekniska Läroverk, dagens Pauliskolan. Brittiskt inspirerad duffel, Sherlock-hatt och bolmande pipa – vår blivande lärare i engelska, svenska och tyska för de kommande tre åren!
En lärare som förstod att skapa intresse för litteraturen genom högläsning av Woodhouse! Bert Konsberg gjorde redan från början stort intryck på oss unga teknister i den framtida avgångsklassen IIIGE 1962.
Vi anade inte då att han skulle följa oss mer än fem decennier framåt i tiden som central­gestalt vid våra regelbundna återträffar både vid ”Teknis” och på några av Malmös mera kända mötes­platser som Sir Toby’s, Kramers och, som det skulle visa sig, vid sista tillfället 2015 på Bullen.
Som lärare och pedagog var Bert, med sitt rättframma och uppriktiga sätt, exakt rätt person för att övertyga oss från början helt teknikfixerade elever att det nog var bra att plugga teknikämnena, men att humaniora var mer än bara ett stödjeben. ”Ni ska passa på att lära er språk nu, det tekniska får ni när ni börjar jobba!” Mer än en av oss ångrar nog att vi inte följde detta råd bättre.
Välformulerat och med stor emfas guidade han oss in i världslitteraturen; Homeros, Dante, Candide och Huxley blev inte bara dimmiga namn utan till litterära fixpunkter som vi skulle frestas att ta del av.
Berts spänn­vidd var stor och även tidsaktuell, han introducerade oss till Tom Lehrers satiriska sångtexter likaväl som till då nyutgivna Lawrence Durrells ”Alexandriakvartetten”. Men, inte utan viss ironi, manade Bert oss till att framför allt studera Machiavellis ”Fursten” eftersom vi säkert i framtiden skulle komma i någon form av chefsposition. Då borde vi ha den vältummade boken under vår huvudkudde! Men han gav oss för framtida bruk även ”Kort översikt av världshistoriens litteratur”, som utskriven fyllde över sex A4-sidor, i avskedspresent.
När vi senare samlades för skolåterträffar ställde Bert gärna upp och bidrog med sina berättelser från skolvärlden och egna äventyr från långväga seglatser och andra äventyrliga resor. Kanske var det skrönor, vem vet, men det gjorde träffarna till ljusa minnen för oss andra. Lite förskräcktes vi dock av att han i sina sena år skulle resa på semester på motorcykel med en dambekant!
Vi är nu många som kommer att sakna Bert Konsberg vid de skolträffar som vi hoppas snart kan återtas. Mycket kommer då att handla om Bert, hans minne kommer att leva länge med oss.
För klass IIIGE 1962
Bo-Göran Carlberg
Gå till toppen