Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Karin Bergendorff

Karin Bergendorff, Lunds kommuns bibliotekschef, har som tidigare meddelats hastigt lämnat oss i en ålder av 57 år.

Karin tjänstgjorde under tio år som verksamhetschef i Lunds kommun. Innan hon kom till Lund hade hon bland annat varit chef för biblioteksverksamheten i kommunerna Ängelholm och Helsingborg.
Karin var en uppskattad chef och kollega som outtröttligt arbetade för att utveckla och stärka kommunens biblioteksverksamhet. Inte minst bidrog hon till att införa meröppna bibliotek, där biblioteksbesökaren kan besöka biblioteket och låna böcker utanför öppettider enbart genom att använda sitt lånekort. Idag är fem av biblioteken i Lunds kommun meröppna och det är tack vare Karin.
I många kommuner minskar besöksantalet till biblioteken, men i Lund har de stadigt ökat genom åren. Karin hade en viktig roll i arbetet med att anpassa biblioteksverksamheten till 2000-talets nya, digitala förutsättningar.
I veckan skulle hon ha presenterat en ny handlingsplan för folkbiblioteken för nämnden och hon var i full färd med att förbereda 100-årsjubileet av kvinnlig rösträtt i Sverige. Detta samtidigt som hon arbetade med att öppna upp hela fyra nya stadsdelsbibliotek i kommunen.
Undertecknade har alla varit med som ordförande för kultur- och fritidsnämnden under Karin många år i kommunen. Karin stod genom sin långa tjänstgöring i kultur- och fritidsförvaltningen för kontinuitet och erfarenhet i förvaltningen. Fram till nyligen tjänstgjorde hon även som tillförordnad kulturchef.
Karin lämnar en stark biblioteksverksamhet och ett stort tomrum efter sig.
Gunnar Brådvik
Elin Gustafsson
Joakim Twete
Holger Radner
samtliga f d ordföranden för kultur- och fritidsnämnden i Lund
Gå till toppen