Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu går mannen bakom Bluetooth i pension

Efter ett långt yrkesliv är det dags för mannen bakom radiotekniken Blåtand eller Bluetooth att dra sig tillbaka med ålderns rätt. Samtidigt tror inte ens Sven Mattisson riktigt på att han kan hålla sig undan teknikinnovation framöver.

Nu går mannen bakom Blåtandtekniken i pension och tänker försöka ta det lite lugnare. "Det är skönt att inte planera så mycket", säger han.Bild: Ulf Sundberg
I ett hörn av vardagsrummet står ett Duplobygge i olika färger. Det är till för barnbarnen han skulle passa på halvtid sedan nästan ett år.
– Jag gick ner på deltid för att kunna hjälpa till med barnbarnen men sedan i mars har de inte kunnat komma hit beroende på Coronan, förklarar han.
Sin egen barndoms somrar tillbringade han hos morföräldrarna i Spjutstop på Österlen trots att familjen bodde i Malmö.
– Min morfar var autodidakt uppfinnare och drev ett företag som tillverkade lantbruksmaskiner. Troligtvis kan det vara därifrån jag fått mitt intresse för teknik.
Intresset tog honom först till tekniskt gymnasium i Malmö innan föräldrarna flyttade till Ålstorp och han fortsatte plugga i Landskrona.
– Mina föräldrar köpte mig en lättviktare som jag kunde åka till skolan på så det gick bra.
På gymnasiet träffade han även sin blivande hustru Cecilia men om hon fick åka med på motorcykeln förtäljer inte historien.
Vägen till ingenjörsstudier i Lund låg utstakad men väl där fick han välja mellan att studera teknisk fysik eller elektronik.
– Jag valde elektroniken och det har jag inte ångrat, konstaterar han.
Efter studierna stannade han kvar på universitetet och började forska inom radiokommunikation, en forskning som bland annat tog honom till universitetet Cal Tech i Los Angeles ett par år.
– Det var även radioforskningen som gjorde att vi kunde locka Ericsson till Lund när de ville bygga ut. Valet stod mellan Uppsala och Lund och vi vann.
På Ericsson försökte han fundera ut en metod för att få olika elektroniska prylar att "prata" med varandra och ur detta föddes Blåtand som idag används över hela världen.
Att namnet blev Blåtand eller Bluetooth beror på hans intresse för vikingatiden och att han mötte en likasinnad kollega i USA. I tidigare intervjuer har han sagt att namnet föddes en kväll när han satt och pratade med kollegan på en bar.
Han har hela tiden behållit en fot i universitetsvärlden och det tänker han fortsätta med efter pensioneringen.
– Jag fick ett förordnande som adjungerad professor i elektronik 1996 men jag har redan levt över min tid i flera år nu men mitt förordnande har förnyats många gånger, fler än vad som egentligen kan göras med en ny adjungerad professur.
Uppfinnare vill han inte kalla sig.
– Jag går igång på saker när någon säger att det inte går och ser mig mer som problemlösare än uppfinnare.
Ändå har han varit delaktig i mer än 100 olika patent och är numera senior expert på Ericsson.
– Det gör att jag kan hoppa runt mellan olika grupper istället för att snöa in på bara en sak.
I november fyllde han 65 år och tillsammans med hustrun bestämde de sig för att pensioneras i vår. Vad framtiden bär på vet han inte mer än att han hoppas kunna resa igen och åka ut med segelbåten, förutom att leka med Duplot med barnbarnen igen.
– Jag har seglat sedan jag var liten. Dels med sjöscouterna och sedan i en jolle mina föräldrar köpte till mig när vi flyttade till Ålstorp. Det första körkortet jag tog var faktiskt skepparexamen.
Vill du att vi skriver om dig när du fyller år eller är aktuell av någon annan anledning? Det går också bra att tipsa om en person som är aktuell. Mejla gärna till familj@sydsvenskan.se eller familj@hd.se
Fakta

Sven Mattisson

Gör: Adjungerad professor i integrerade elektroniksystem vid Lunds universitet, Senior expert i analog radiokommunikation på Ericsson i Lund. Bliovande konsult.

Ålder: 65 år.

Bor: I Lomma.

Familj: Hustrun Cecilia, överläkare i psykiatri i Lund, barnen Nils, Siri och Ylva, två barnbarn.

Aktuell: Går officiellt i pension den 1 mars.

Övrigt: I januari belönades han med LTH:s Adelsköldska medalj i guld för sitt arbete med miniatyrisering av radiotekniken.

Gå till toppen