Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny fond ska stärka virusforskning

Mer kunskap behövs för att hindra framtida pandemier. Det tror Marianne Jansson, som tillsammans med flera virusforskare nu gått samman och startat Pandemifonden.

Marianne Jansson, docent i virologi vid Lunds universitet.Bild: Privat
För ett år sedan fick Sverige sitt första bekräftade fall av covid-19, och hur länge pandemin håller i sig kan ingen svara på.
Men för att vara bättre förberedda för nästa viruspandemi, har nu 250 svenska virusforskare gått samman och startat en insamlingsfond.
En av initiativtagarna är Marianne Jansson, docent i virologi vid Lunds universitet. Redan innan pandemin försökte virusforskarna från Svenska sällskapet för virologi, berätta för politiker att det behövs mer virusforskning.
– Vi ser nu att om vi hade haft mer av, till exempel smittobromsande antivirala läkemedel, innan SARS-CoV-2 och covid-19 dök upp, hade vi kanske kunnat dämpa epidemin innan den hunnit sprida sig så mycket, säger hon.
Syften med pandemifonden är att finansiera forskning om förbyggande åtgärder för att hindra virusutbrott i ett tidigt skede av en pandemi. Forskningen ska också stärka Sveriges beredskap inför virusorsakade sjukdomar och pandemier i framtiden. Sådan forskning tar oftast tid att bedriva. Fonden kommer därför kunna hjälpa forskarna att arbeta långsiktigt och brett.
I dag öppnades Pandemifonden för möjligheten att skänka pengar.
– Den är till för alla i slutändan. Vi vill kunna förhindra de här virusutbrotten, förhindra att folk blir sjuka och till med avlider, säger Marianne Jansson.
Gå till toppen