Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Populär sommargata återkommer i maj

Den tillfälliga sommargatan längs norra sidan av Lomma hamn återkommer i sommar och minst ytterligare två säsonger framöver.
En utvärdering av förra årets försök visar att nio av tio besökare och boende såg positivt på förändringen.

Den sommartida biltrafiken längs Kajgatan har varit omfattande under många år. I somras portades bilarna och området längs kajen gjordes om till område för gångtrafikanter. Försöket har fallit så väl ut att det ska bli årligen återkommande.Bild: Mats Amnell
Trafiken i hamnområdet har diskuterats i många år. Kritiken handlar om att bilarna är för många och att de kör för fort. På sommaren ökar problemen när många besökare kommer för att bada, sitta på uteserveringar eller köra rundor och visa upp fina bilar och motorcyklar.
Läs också Trafiken har blivit hamnstadens sommarplåga
I somras gjordes ett försök att minska problemen genom att Kajgatan stängdes av för motordriven trafik under perioden 1 juli till 19 augusti. Gatan möblerades med allmänna sittmöbler, solfåtöljer, cykelparkering och blommor samtidigt som verksamheterna längs gatan fick möjlighet att flytta ut sina serveringar på gatan.
Under hösten har försöket utvärderats av ett konsultföretag på kommunens uppdrag. Utredningen visar att erfarenheten varit övervägande positiv. Bland annat hänvisas till undersökningar gjorda bland boende, besökare och företagare.
I en enkät som riktas till allmänheten har 1 108 besökare och boende svarat på vad de tycker om sommargatan som helhet. Svaret har getts på en skala från ett till tio där det senare värdet utgör högsta betyg.
Omkring 900 av de svarande har gett betyget 8-10. Drygt 100 personer har gett lägsta betyget som innebär att de anser sommargatan vara ”mycket dålig”.
Ungefär hälften av de som svarat är bosatta i hamnområdet. Även sett enbart till den gruppen finns en stor majoritet som ser positivt på förändringen.
En enkät har även gått ut till ett tjugotal företagare längs Kajgatan. Åtta har svarat. Av redovisningen framgår dock inte hur stor del av dessa som varit positiva respektive negativa. Bara att båda typerna av åsikter finns.
Läs också Uppsagd personal och ökad trygghet i gågatans spår
Resultatet av utvärderingen har fått kommunens tekniska nämnd att besluta att sommargatan ska återkomma i år och de två närmast följande åren. Från och med i sommar gäller därför att Kajgatan är avstängd för motorfordon från slutet av maj till början av september.
Inför den kommande sommaren genomförs också ett antal förändring på övriga gator i hamnen för att minska trafikproblemen i hela området.
• Kryssgränd stängs av för genomfartstrafik för att minska söktrafik när folk kör runt och letar parkering.
• Parkeringsplatsen på Tullhustorget tas bort under sommarmånaderna för att minska trafiken.
• Parkeringsplatser inom gångfartsområdet på Kulinggränd, Kryssgränd, Stiltjeplatsen och Brisgränd tas bort permanent för att minska söktrafiken.
• Antalet parkeringsplatser på Varvstorget utökas permanent.
• Tydligare och bättre skyltning till och information om badparkeringarna.
Gå till toppen