Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA: Grönt ljus för Bidens FN-val

USA:s nya FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield. Arkivbild från utskottsförhören den 27 januari.Bild: Greg Nash/AP/TT
USA:s president Joe Bidens nominering till det prestigefyllda arbetet som landets FN-ambassadör har godkänts av senaten.
Veterandiplomaten Linda Thomas-Greenfield blir därmed USA:s högsta FN-representant.
Röstsiffrorna slutade 78 ja till utnämningen och 20 nej. Samtliga som röstade nej var republikaner och de har tidigare motiverat sina ståndpunkter med att de anser att Thomas-Greenfield under ett tal 2019 uttryckte sig för vänligt om Kina.
Thomas-Greenfield själv och hennes tillskyndare har svarat hon har varit tydlig med sin kritik mot Kina. Bland annat har man pekat på att Thomas-Greenfield under de utskottsförhör som hölls i slutet av januari inför tisdagens godkännande underströk vikten av en stark amerikansk röst i FN för att utmana Kinas försök ”att driva en auktoritär dagordning”.
Linda Thomas-Greenfield är 68 år och har arbetat för USA:s utrikestjänst i 35 år. Hon har varit posterad i sammanlagt fyra kontinenter, framför allt i Afrika.
Gå till toppen