Annons

Annons

Annons

Annons

kultur

Stig Hansén
Något verkligt revolutionerande händer i bokbranschen

En utveckling som är värd att applådera, men den skapar också en obalans, skriver Stig Hansén.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Ljudboken – evigt liv för litteraturen?

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Marie Pettersson, förläggare på Ellerströms förlag, har tveklöst rätt när hon den 24 februari på kultursidan skriver att alla förlag inte har en storsäljare som Camilla Läckberg som kan finansiera den smalare litteraturen – detta som en klargörande reaktion på siffrorna som visar att bokbranschen går bättre än på länge. Det går bra för vissa, men inte för andra.

Annons

Jag som författare – som också sitter i Författarcentrum och Författarfonden – ser också tydligt tendensen i branschen: de författare som säljer mycket, de säljer allt mer. Vi andra, som tidigare sålde hyggligt, säljer överlag lite mindre för varje år som går.

Men det verkligt revolutionerande som händer nu i bokbranschen, och som är värt att applådera, är att också vi som inte är storsäljare ser att våra böcker får ett nytt, rentav evigt liv. Det senaste halvåret har jag skrivit kontrakt på att ett tjugotal av mina boktitlar, varav många var slutsålda, nu kommer att bli e-böcker. En del av dem, också sådana som kom för trettiotalet år sedan, blir dessutom ljudböcker.

Annons

Om en fysisk bok är slutsåld eller inte spelar alltså allt mindre roll för en hyfsat stor del av alla böcker som ges ut. Den går att få tag på i något annat format: på läsplattan eller i hörlurarna. Det gäller däremot inte, vilket Marie Pettersson pekar på, poesi- och essäböcker.

Så vad göra åt denna obalans?

Till att börja med är det viktigt att komma ihåg att mindre än en (1) procent av statsbudgeten går till kulturen – och det inkluderar medierna, trossamfunden och idrotten – trots att kulturen, förutom alla dess andra förtjänster, rent ekonomiskt drar in mer till statskassan än den kostar.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Det är alltså rimligt att begära att kultur- och demokratiminister Amanda Lind ser över och anpassar de kulturpolitiska målen och medlen nu när kulturens distributionsformer förändras. Konkret handlar det bland annat om att ordna så att ersättningen för författare när det gäller digitala böcker går från låg till skälig, och att också mindre kvalitetsförlag, som Ellerströms, får stöd nog att ge ut det som kallas smal litteratur digitalt.

Annons

Jag tror på Amanda Lind när hon säger och skriver att hon är fast beslutsam att vidta de åtgärder som krävs för att stötta kulturlivet i alla dess former. Men hennes förpliktigande ord bör för säkerhets skull spelas in på en ljudbok, och finnas som en e-bok, så att hon för evigt kan påminnas om att hon avgett det löftet.

Till toppen av sidan