Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Dirty Dancing med Dadgostar.

Nooshi Dadgostar står inte kvar i hörnet.Bild: Amir Nabizadeh/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Vänsterpartiets oppositionsarbete går som en dans. Nu föreslår partiledaren Nooshi Dadgostar nya miljarder till äldreomsorgen. Hon presenterade satsningen på torsdagsförmiddagen – tillsammans med representanter för Moderaterna och Kristdemokraterna.
Det handlar om en dryg fördubbling av den satsning på 4 miljarder kronor som regeringen och samarbetspartierna C och L redan har beslutat om. De extra pengarna ska bland annat gå till fler heltidstjänster och bättre medicinsk kompetens inom äldreomsorgen samt utökat statligt stöd till bostäder för äldre.
Att äldreomsorgen behöver stärkas ordentligt råder det ingen tvekan om. Bristerna framgår inte minst i coronakommissionens rapport. Och med stöd från SD, som uttalat sig positivt, har de tre partierna förutsättningar att få stöd för förslaget i riksdagen.
Men väl så intressant som satsningen i sig är utvecklingen av det politiska spelet. Mandatperioden har verkligen inte blivit som S, MP, C och L förväntade sig i januariavtalet:
"Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden."
Dåvarande V-ledaren Jonas Sjöstedt fann sig inte i att bli inklämd i ett hörn, utan tycktes tänka som dansläraren Johnny Castle i filmklassikern Dirty Dancing:
"Nobody puts Baby in a corner."
Några halsbrytande politiska piruetter senare stod han, tillsammans med M och KD, i position att fälla regeringen. Och i samma sällskap fortsatte han sedan att sätta press på de rödgröna gång på gång.
Nu dansar Dadgostar vidare på samma vis och väljarna tycks gilla vad de ser. I flera sentida mätningar ligger opinionsstödet för V kring 10 procent. En delförklaring kan vara att partiet fått större svängrum politiskt än det hade i rollen som trogen partner till S.
Gå till toppen