Annons

Annons

Coronapandemin

Max en person per sällskap på matställen i köpcentrum från och med måndag

Folkhälsomyndigheten skärper sina restriktioner. Maxantalet på serveringsställen i anslutning till handelsplatser sänks till en enda person per sällskap. Reglerna gäller från och med måndag den 1 mars. Samtidigt är det nu spikat att alla restauranger och kaféer ska stänga klockan 20.30.

Foodcourten på Väla i Helsingborg berörs av de nya reglerna.

Bild: Sven-Erik Svensson

Annons

Regeringen och Folkhälsomyndigheten öppnade under en presskonferens i onsdags för att restriktionerna, bland annat för gallerior och köpcentrum, kunde skärpas med nya maxtak för antalet besökare. Alla uppmanas att handla ensamma och inte ta med familj eller annat sällskap in i affären.

– Det är inte läge att slappna av. Det får inte förekomma trängsel på bensinmackar eller i affärer, inte någonstans över huvud taget, sa statsminister Stefan Löfven (S) då.

Fredagens beslut om serveringsställen på handelsplatser, som är undertecknat av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och chefsjurist Bitte Bråstad, träder i kraft på måndag den 1 mars.

Antalet besökare ”i ett och samma sällskap” får i och med de nya restriktionerna ”endast uppgå till en person”. Reglerna gäller inte ”barn eller andra personer i behov av stöd”.

Annons

Beslutet gäller exempelvis foodcourts i köpcentrum. Myndigheten specificerar att det gäller serveringsställen som ”inte kan nås genom egna entréer”.

De nya reglerna gäller minst till den 11 april.

Annons

På köpcentrumet Väla Centrum utanför Helsingborg finns ett 30-tal restauranger och kaféer – bland annat vid restaurangtorget – som berörs av de nya reglerna. Niklas Blonér, centrumchef på Skandiafastigheter, säger att han kommer att ha ett möte med dem på lördagsmorgonen.

– Men det är väldigt enkelt, det blir att vi får ha en stol per bord, säger han.

I nuläget har Väla två anställda som enbart arbetar med att övervaka att den nuvarande regeln om max fyra i ett sällskap efterlevs. Niklas Blonér oroas över vad de nya reglerna kan komma att innebära i förlängningen.

– Problematiken är att vi har näringsidkare bakom restaurangerna och de är redan idag är en utsatt grupp. Detta gör inte saken bättre samtidigt som vi måste göra allt för att minimera smittorisken.

Han hoppas nu på ytterligare ekonomisk kompensation från staten till näringsidkarna.

På köpcentrumet Emporia i Malmö är det av ”högsta prioritet” att följa gällande rekommendationer, skriver centrumchef Johan Forsgren i ett sms.

Annons

”Problemet just nu är att tillgången på konkret och tydlig information är mycket bristfällig. Vi står redo för att göra snabba justeringar under helgen så snart vi får tillräckligt mycket god information”, skriver han vidare.

Foodcourten på Mitt Möllan i Malmö har sedan tidigare minskat sin kapacitet från 125 till 52 serveringsplatser. De stänger också så pass tidigt att de nya stängningstiderna inte påverkar dem.

Annons

För Van Son Huynh som driver restaurangerna Bao Bao och Yoi Yoi på Mitt Möllan kommer de nya restriktionerna som en nyhet. Eftersom båda restaurangerna främst är lunchställen kan detta bli en smäll.

– Det kommer givetvis att påverka oss mycket. Oftast kommer man i sällskap, så det kommer begränsa väldigt mycket, säger Van Son Huynh.

Kommer det ha påverkan rent ekonomiskt?

– Givetvis kommer det drabba oss alla.

I och med Folkhälsomyndighetens beslut på fredagen slogs det även fast att restauranger och kaféer måste stänga klockan 20.30. Även detta flaggades det för på onsdagens presskonferens. De reglerna gäller inte mat för avhämtning. Tidigare har restauranger med alkoholförsäljning behövt stänga 20.30. Men från och med måndag gäller detta alltså även för ställen som inte serverar alkohol.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy