Hur är det ens möjligt att åka 165 Vasalopp?
– Allt beror på hur man räknar. Jag har totalt 165 målgångar under Vasaloppsportalen på skidor, och då har jag räknat alla skidloppen som går att anmäla sig till. Jag är den som har gått i mål flest gånger. Att vara kvinna, snart 60 år och från Skåne, det är rätt så mäktigt. Det var ingenting som jag tänkte att jag skulle göra 1991 när jag körde första gången.
Kan du berätta hur det hela började?
– Jag höll på med löpning, men sen bestämde jag mig för att göra en klassiker [att på ett år genomföra Lidingöloppet, Vansbrosimningen, Vätternrundan och Vasaloppet]. Jag hade aldrig åkt skidor innan, så jag gick en kurs på tre timmar. Sen i själva tävlingen fick jag en bra tid, så folk sa till mig att jag måste åka igen för att jag fick en så bra starttid.
Annons
Annons
Vasaloppet är ju nio mil på skidor. Hur lång tid tar det att genomföra hela loppet?
– Min bästa tid är 6.33 och min sämsta är 10.06. Nu för tiden ligger jag runt 7-8 timmar. Allt handlar om vad som ligger under skidorna. Är det ett bra år med bra snö och schysst glid då går det snabbare.
Det är väldigt många timmar i ett skidspår. Vad är viktigt att tänka på?
– Jag brukar säga att man ska tycka att det är kul att vara med sig själv. Man får inte grotta ner sig i negativa tankar. Det tror jag är en viktig egenskap. Sen är det viktigt att man petar i sig ordentligt med energi.
Vad är det roligaste med Vasaloppet?
– När det är Vasalopp brukar vi vara i Dalarna i två veckor. Sammanlagt blir det åtta lopp från fredag ena veckoslutet till söndagen nästa veckoslut. Stämningen bland alla som på något sätt har med loppen att göra är det härligaste.
Nu i veckan är det dags för Vasaloppsveckan och i år skulle du egentligen kört med en orange startlapp. Vad är speciellt med en orange startlapp, och vad är speciellt i år?
– När man har kört Vasaloppet i 30 år blir man veteran och får en orange nummerlapp. I år är det mitt trettionde år, vilket har varit ett mål för mig. Men eftersom det inte är ett vanligt år i och med pandemin så får vi tyvärr inga nummerlappar. Det har med restriktionerna att göra och att man inte får arrangera tävlingar.

”Man ska tycka att det är kul att vara med sig själv" – det är tipset Carina Hammarstrand ger till de som vill köra Vasaloppet på nio mil.
Bild: Niklas Gustavsson
Annons
Här i Skåne har vi haft väldigt mycket snö i år jämfört med tidigare. Har det betytt extra mycket träning inför årets lopp?
Annons
– Nej, det blir ungefär samma antal mil varje år. Jag och min man åker iväg och tränar precis så som vi brukar göra. Det jag tycker mest om med att bo här i Skåne är den ljusa tiden på året. Jag och min man lägger hellre våra semestrar på att åka iväg och träna än sol och bad.
– Men det är underbart att ha vinter i Skåne.
Det känns som att allt fler upptäckt tjusningen med längdskidor den här vintern. Vad har du för tips att ge till nybörjare?
– Som med det mesta så beror mycket på vad man har för träningsgrad i övrigt. Har man bra grund kan man åka längre, men viktigt är att ha bra skidor som funkar för dig. Det blir mycket roligare då. Idag finns det fantastiska vallningsfria skidor som gör att man enkelt kan åka i de flesta miljöerna.
Årets traditionella Vasaloppsvecka ställs in. Istället får man åka när man vill inne på Vasaloppsarenan mellan den 12 februari och 7 mars 2021. Tjejvasan den 27 februari och Vasaloppet 7 mars 2021 körs som elittävlingar utan publik.

Att hon är skåning och samtidigt den som kört flest Vasalopp får en del att höja på ögonbrynen i skidsammanhang, själv tycker Carina att det är rätt så mäktigt.
Bild: Niklas Gustavsson
Fakta
Carina Hammarstrand
Ålder: 58 år.
Familj: Maken Ernst Aberger som hon träffade genom Vasaloppet.
Bor: Ängelholm.
Aktuell med: Ska för trettionde året tävla i Vasaloppet.
Annons
Fakta
Vasaloppsveckan ett vanligt år
Fredag: Kortvasan, 30 kilometer.
Lördag: Tjejvasan, 30 kilometer.
Söndag: Öppet spår, 90 kilometer.
Måndag: Öppet spår, 90 kilometer.
Tisdag: Halvvasan, 45 kilometer.
Onsdag: Inga tävlingar.
Torsdag: Inga tävlingar.
Fredag: Stafettvasan, 90 kilometer, fem olika sträckor.
Natten mellan fredagen och lördagen körs Nattvasan, 90 kilometer i mörker.
Lördag: Blåbärsloppet, 9 kilometer. Loppet lämpar sig för nybörjare och är de sista kilometerna på det vanliga loppet.
Söndag: Vasaloppet, 90 kilometer.