Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Barn i Skåne föddes med covid-19 – smittades i mammans mage

Ett barn som föddes på Skånes universitetssjukhus förra året smittades av covid-19 i mammans mage. Barnet behövde först hjälp med andningen men klarade sig bra.

– Jag tycker inte att gravida behöver bli oroliga, men de ska fortsätta undvika att bli smittade och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Mehreen Zaigham, en av läkarna på Sus som hanterade fallet.

Ett barn som föddes i Skåne förra året hade smittats av covid-19 redan i magen. Både mamman och barnet hade milda infektioner. Arkivbild.

Bild: Lise Åserud/NTB/TT

Annons

Mamman kom in till sjukhuset förra året med covid-19-symtom. Barnet i magen visade tecken på syrebrist och sjunkande hjärtljud och läkarna beslutade om akut kejsarsnitt.

Direkt efter födseln behövde barnet hjälp med andningen, men klarade sig därefter bra med de åtgärder som sätts in när ett barn föds för tidigt.

Två dagar senare testades barnet rutinenligt för covid: svaret var positivt. Barnet utvecklade antikroppar, infektionen blev lindrig och utan komplikationer.

Annons

Annons

– Jag tänkte direkt på vertikal smitta, att smittan gått över från mamman till fostret, säger läkaren Mehreen Zaigham.

Zaigham och hennes kollegor tog prover och studerade moderkakan i mikroskop. Det visade sig att den var infekterad på både barnets och mammans sida, delvis förstörd och inte fungerade som den skulle. Även ph-värdet i navelsträngen var lägre än förväntat, vilket förklarade syrebristen hos barnet.

Mamman och barnet hade vårdats separat de första 48 timmarna – barnet kunde alltså inte ha smittats av mamman efter födseln. Mor och barns virusstammar var dessutom närmast identiska.

Men läkarna behövde ändå utesluta alla andra potentiella smittkedjor och testade all personal som varit i kontakt med barnet. Ingen bar på smittan. Allt pekade på att barnet smittats i mammans mage – något som är mycket sällsynt.

– Tusentals gravida har smittats med covid-19 och vertikal smitta är en ovanlig komplikation under graviditeten, säger Mehreen Zaigham, men tycker ändå att gravida bör betraktas som en tydligare riskgrupp än idag.

– Vi behöver understryka att gravida har en ökad risk för en svårare covid-infektion med komplikationer.

Finns det skäl för oro bland gravida?

– Jag tycker inte att gravida behöver bli oroliga, men de ska fortsätta undvika att bli smittade och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Om de blir smittade och mår dåligt och känner att barnet rör sig mindre ska de höra av sig till vården.

Annons

Annons

Tycker du att gravida borde prioriteras i vaccinkön?

– Det kan jag inte kommentera med tanke på att det finns så få studier om gravida med covid-19.

Studien om fallet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften British Journal of Obstetrics & Gynaecology.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan