Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Larm: Vaccinfusk och flest smittade i landet

Smittoläget av covid-19 är ”mycket allvarligt” i Gävleborg, berättar flera företrädare från regionen på en pressträff under torsdagen.

Under den gångna veckan har Region Gävleborg uppmärksammat flera fall där personer försökt smitta före i kön och vaccinera sig mot covid-19. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
– Vi har nu högst antal positiva fall i landet med 884 fall per 100 000 invånare, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i regionen.
Totalt 60 procent av de positiva fallen består av muterade virusvarianter, enligt smittskyddsläkaren.
– Region Gävleborg är nu inne i en tredje pandemivåg, säger Shah Jalal.
Under den gångna veckan har regionen också uppmärksammat flera fall där personer försökt smita före i kön och vaccinera sig mot covid-19 genom att påstå att de jobbar inom äldreomsorgen.
– Personer som utger sig för att jobba i kommunal verksamhet, men gör inte det, har bokat tider. Vi har nu infört koder för att man inte ska kunna ta sig vidare på det sättet, säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.
Regiontopparna uppmanar invånare att följa restriktionerna och påminner om hur illa det blev under ”andra vågen” i december. Då var sjukvården farligt nära sin maxkapacitetet, enligt Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg
– Vi om några, i Gävleborg, borde förstå hur allvarlig den här sjukdomen är, säger han.
Gå till toppen