AnnonsKraftringen

Så sparar du el lätt i vardagen

Genom att dra ner på värmen, köra fulla tvättmaskiner och stänga av datorn i stället för att låta den stå i standby-läge kan du spara hundralappar. Kraftringens konsumentrådgivare Anna Svensson tipsar om hur du som konsument kan minska elförbrukningen – och ditt klimatavtryck.

Anna Svensson, konsumentrådgivare på Kraftringen.

Bild: PETER CARLSSON

Läs mer om våra våra elavtal här

Uppvärmningen av bostaden står för merparten av elräkningen så här års, i alla fall för villaägare. Anna Svensson, som jobbar som konsumentrådgivare på Kraftringen, säger att det finns pengar att spara genom att sänka innetemperaturen en aning.

– Ofta har man kanske lite för varmt hemma. Genom att sänka värmen bara någon grad kan man få ner sin elförbrukning med hela fem procent. Det gäller också att inte ta in för mycket kalluft och se till dörrar och fönster är täta så att man inte eldar för kråkorna, säger hon.

Tvätta kläderna i lägre temperaturer.

Disk- och tvättmaskiner, liksom andra vitvaror, är också stora energislukare. Att tvätta kläderna i lägre temperaturer – och låta bli att tvätta om du inte har en full maskin – är snällt både mot plånboken och miljön.

– När man köper nya vitvaror ska man inte stirra sig blind på inköpspriset utan även jämföra energimärkningen mellan de olika produkterna. Elektronikkedjorna är väldigt bra på att märka sina varor och i längden kan det bli billigare att välja en frys eller ett kylskåp som har lägre energiförbrukning, säger Anna Svensson.

Även en lägenhetsinnehavare kan göra mycket för att minska sin energianvändning

När många jobbar hemifrån går mycket av hushållselen åt till att ladda datorer, mobiltelefoner och annan elektronik. Lamporna i hemmet är också tända under en större del av dygnet. Anna Svensson tipsar om att vara uppmärksam på att bara ha apparater i gång när de faktiskt används.

– Även om förbrukningen av hushållsel i en lägenhet inte är lika stor som i en villa så kan lägenhetsinnehavare göra mycket för att minska sin energianvändning.

Andra sätt att hålla nere förbrukningen är att använda lågenergilampor och tänka på att bara elda när du faktiskt är hemma. Detsamma gäller för AC på sommaren. Det är också bättre att alltid stänga av datorn eller TV:n i stället för att ha dem i stand by-läge.

– Man ska heller aldrig ha mobilladdaren i väggen, den ska vara utdragen. Det är något man lätt glömmer bort. Förutom att det drar energi är det en brandrisk att låta laddaren sitta kvar i uttaget.

I längden kan det bli billigare att välja en frys eller ett kylskåp som har lägre energiförbrukning.

Hur ska man som konsument tänka om man vill bo så grönt som möjligt?

– Om du bor i villa och har möjlighet att bli din egen producent så kan det vara en bra investering att sätta upp solpaneler. Passa på att tvätta och diska när solen skiner. Man kan även göra mycket genom att kontrollera vad för slags el man får. Titta på elbolagets miljöarbete och gör ett aktivt val för att få förnybar eller ursprungsmärkt el. All el som Kraftringen erbjuder våra konsumenter kommer från förnybara källor, men även hos oss har man möjlighet att göra ett tillval för att bara få el som har Naturskyddsföreningens märkning.

Läs mer om våra våra elavtal här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan