Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Skyll inte EU för brist på vaccin.

Ursula von der Leyen.Bild: Olivier Hoslet
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Vad har EU någonsin gjort för oss? Alltså förutom tullfrihet, passfrihet, rätt att bo, jobba och studera utomlands, slopade roamingavgifter, möjlighet att få vård i hela Europa, gemensamma insatser för klimat och miljö …
Ja, ursäkta en parafras på den gamla Monty Python-sketchen What have the romans ever done for us? Men ibland är det nästan komiskt hur fördelar med unionssamarbetet glöms bort. Som när EU-kommissionen nu får skulden för uteblivna leveranser av vaccin mot covid-19.
"Vi går inte längre med på att vara syndabockar för andras svårigheter", säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till Svenska Dagbladet.
Det var först i juni som medlemsländerna gav kommissionen i uppdrag att teckna kontrakt för vaccin. Tanken var att undvika en huggsexa i Europa där stora länder tog för sig på de mindres bekostnad. Avtal om miljarder doser slöts till konkurrenskraftiga priser. Visst underskattades svårigheterna med att producera stora mängder vaccin och få läkemedelsbolagen att leva upp till sina åtaganden. Men det är inte till följd av senfärdighet inom EU-kommissionen som leveranser nu uteblir.
Det gör förstås inte frustrationen mindre när en tredje coronavåg slår medan hundratals miljoner européer väntar på sina sprutor.
Ett utskottsinitiativ i riksdagen förordade nyligen svenska försök att köpa vaccindoser utanför EU-avtalet. "Sverige har lagt alla ägg i en korg", sade moderatledaren Ulf Kristersson i samband med det.
Naturligtvis finns det skäl att se över alternativa möjligheter, men särskilt lovande verkar de inte vara. Och lyckligtvis ligger de svenska äggen inte i vilken korg som helst, utan i en som Sverige redan får så mycket ifrån att gåvorna lätt tas för givna.
Gå till toppen