Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vännerna i Esarp vill satsa på historisk skolbyggnad: ”Vi är ignorerade”

Medborgarförslaget om att utveckla verksamheten i Esarps skola fick nog med röster för att behandlas av politikerna. Men ett år senare har det inte besvarats. Istället går M och SD vidare med ett förslag som innebär en nedläggning av konstnärshemmet.
– Det är respektlöst, säger Ingrid Jönsson från Esarp.

”Detta är bygdens stolthet”, säger Ingrid Jönsson (mitten). Här står hon på trappan som skolbarnen gick upp för varje dag, med Vivian Karlsson (vänster) och Agneta Emgård (höger) som båda varit elever på Esarps gamla skola.Bild: Elinor Strand
Kommunstyrelsens förslag att låta kommunen överta konstnären Theodor Jönssons kvarlåtenskap i Esarps gamla skola väcker kritik. Om det blir verklighet innebär det att stiftelsen upplöses, konstnärshemmet töms och tavlorna säljs på auktion. Nu har gamla elever på skolan samt bygdelaget i Esarp samlat sig i en protest. Dels mot den befarade nedläggningen – men också mot hur deras frågor om husets framtid lämnats obesvarade av styrande politiker.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen