AnnonsKraftringen

5 myter om elförbrukning – vi slår hål på dem!

Att spara el har blivit en självklarhet, både av ekonomiska och miljömässiga skäl. Men går det att lita på alla råd? Kraftringens konsumentrådgivare Anna Svensson går igenom några myter om energiförbrukning.

Läs mer om våra våra elavtal här

”Det kostar mindre att låta lampan lysa än att tända och släcka den.”

Det där är en gammal myt som inte längre stämmer. Kanske gällde det för gamla armaturer, men det påverkar inte energiförbrukningen i dag.

"Ur ett energispararperspektiv är det bättre använda lågenergilampor."

"Lågenergilampor är överreklamerat. Glödlampor bidrar ju till uppvärmningen."

Påståendet stämmer delvis. Det är sant att värme skapas i glödlampor men ur ett energispararperspektiv är det bättre använda lågenergilampor. Är det värmen man vill åt är det betydligt bättre att till exempel tända ett stearinljus.

"Ju större bostad, desto högre elräkning."

Nej, det behöver det inte betyda. Jag brukar råda våra kunder att de inte ska jämföra sin energiförbrukning med grannen utan bara med sig själv, för vi lever ju så olika. I vissa hushåll bor man många tillsammans, medan andra bor själv, och det påverkar ju elförbrukningen. Det bästa är att jämföra med samma period föregående år för att se om man kan hitta en orsak till en eventuell förändring i sin energiförbrukning.

"Generellt är det ingen skada att stänga ner apparater."

“En dators livslängd förkortas när man stänger av och sätter på den.”

Hur komponenterna påverkas kan jag inte svara på, men generellt är det ingen skada att stänga ner apparater. Datorer och TV-apparater drar ström även i viloläge, så det är bättre att stänga ner dem helt och hållet.

”Det spelar ingen roll om jag försöker spara el, eftersom min förbrukning är så liten ändå.”

Det är sant att man som lägenhetsinnehavare inte har samma möjlighet att tjäna pengar på att minska sin elförbrukning, men alla bäckar små gör skillnad i längden. Framför allt gäller det att ha koll på vilka val du har gjort hos din leverantör. Du kan faktiskt påverka vad du betalar per kilowattimme. Det gäller att teckna ett avtal som är bra för dig som kund.

Kraftringens konsumentrådgivare Anna Svensson.

Bild: PETER CARLSSON

Läs mer om våra våra elavtal här

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Sydsvenskans redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan