Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inga skolor i Malmö stängs – extra städinsatser sätts in

Coronaviruset stänger Danmarks skolor. I Malmö håller skolorna öppet – men nu sätts extra städinsatser in. ”Vi är många som tycker att danskarna agerar väldigt fort utifrån annat än ren fakta, men det får framtiden utvisa”, säger grundskoledirektör Anders Malmquist.

Efter coronavirusets framfart – nu sätts extrastädning in på Malmös grundskolor.Bild: Britt-Mari Olsson
Alla kommunala skolor, förskolor och utbildningsinstitutioner i Danmark stängs på måndag för att minska spridningen av coronaviruset. Från den norska huvudstaden Oslo kommer samma besked.
Men i Malmö finns det i nuläget inga planer på att stänga de kommunala grundskolorna.
– Vi lutar oss mot Folkhälsomyndighetens bedömningar och rekommendationer. Vi tar detta på största allvar, säger Anders Malmquist, Malmö stads grundskoledirektör.
Det innebär att elever som har varit utomlands, oavsett om de har varit i riskområden som Italien, kan gå till skolan som vanligt – förutsatt att de inte har symtom som hosta, andningssvårigheter eller feber. Då ska de stanna hemma.
Anders Malmquist har diskuterat frågan med Skolverkets generaldirektör.
– Vi vill inte att landets skolor börjar agera på olika sätt, utifrån känslor istället för fakta.
Under torsdagen går han dock ut med en skarp uppmaning till alla Malmörektorer: Sätt in extra städinsatser.
– Vi ska städa oftare på toaletter och andra ytor. Handtag ska till exempel torkas av oftare. Men det finns inget som tyder på att man skulle vara mer exponerad för smitta i skolan än någon annanstans i samhället.
Anders Malmquist är tydlig med en sak:
– Vi har 33 000 grundskoleelever i Malmö. Det finns inte en enda som har testats positivt för coronaviruset. Ännu ska vi väl säga, det kommer kanske att ändras. De elever vars vårdnadshavare har testats positivt, vilket är ett fåtal fall, är i karantän, säger han.
Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö: ”Vi är många som tycker att danskarna agerar väldigt fort utifrån annat än ren fakta, men det får framtiden utvisa.”Bild: Hussein El-alawi
Efter Danmarks beslut att stänga skolorna har kommunen märkt av en ökad oro bland Malmöbor.
– Det märks i sociala medier. Många har frågor och undringar. Vissa tycker att vi gör för lite, att vi borde stänga skolorna. Vissa tycker att vi agerar korrekt, säger Anders Malmquist.
Kan Malmö stad stänga skolorna på eget bevåg?
– Ja, rent juridiskt kan vi göra det.
Men det finns inte på kartan i nuläget?
– Nej. Skulle man stänga ner alla skolor och förskolor tror jag att vi skulle få andra stora problem i landet kring bemanningen inom till exempel hemtjänsten, sjukvården och på äldreboenden. Man ska inte stänga bara för att man är orolig, utan för att man ser en nytta med det.
Har ni märkt av att oroliga föräldrar håller sina barn hemma från skolan?
– I väldigt liten omfattning. Det finns enstaka barn.
Skolverket rekommenderar landets skolor att inte ge ogiltig frånvaro när föräldrar väljer att hålla sina barn hemma i nuläget.
Hur hanterar Malmö stad frånvaron i de fallen?
– Vi registrerar all frånvaro, oaktat orsaken. Normalt sett kan ogiltig frånvaro rendera en orosanmälan till socialtjänsten. Men vi följer Skolverkets rekommendation att inte driva det. Just nu avvaktar vi utvecklingen.
Anders Malmquist uppmanar alla Malmöbor att följa utvecklingen på kommunens hemsida.
– Där uppdateras informationen dagligen, säger Anders Malmquist.
Gå till toppen