Annons

Annons

kultur

Peter Fällmar Andersson
Tegnell-granskningen avslöjar inget annat än Kvartals agenda

Överdriver Tegnell & co om hatet? Kvartals kulturredaktör Ola Wong drar en slutsats.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Ola Wong, kulturredaktör på sajten Kvartal.

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Annons

Kan man i svensk offentlig debatt ana att ”hatkortet” ibland spelas för att väcka sympati? Att någon en smula överdriver hotbilden för att hösta in lite debattpolitiskt gångbart medlidande?

Det kan man ibland befara, ja. Men vill du peka på någon speciell bör du se till att ha på fötterna.

I helgen skrev högersajten Kvartals kulturredaktör Ola Wong en text med rubriken ”FHM drar hatkortet”. Bakgrunden är att Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson nyligen berättade att myndighetens personal fått motta allvarliga hot och därför har fått polisskydd. Under ett års tid fick Anders Tegnell 50 000 externa mejl. Ett antal av dessa har polisanmälts.

Ola Wong har nu begärt ut 87 mejl och bett en anonym säkerhetsexpert kika på dessa. Bara tio procent kan klassas som hot eller hat, utropar Wong triumferande och argumenterar sedan för tanken att Folkhälsomyndigheten vill tysta all kritik utifrån logiken: ”Svagast vinner och får tolkningsföreträde”. En misstanke som Wong alltså odlar med hjälp av en anonym källa som har ”granskat” 87 av 50 000 mejl. Och framförallt: utan att ha fått se de dödshot som FHM:s medarbetare faktiskt har polisanmält. Det senare smygs in i en not efter texten.

Annons

Annons

Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt försökte sig på Twitter först på ett tafatt försvar innan han retirerade till att Wong skrivit en krönika, och därför får ”dra egna slutsatser”. Så blir Kvartals lilla nyhetsgräv ändå ett mycket tydligt avslöjande. Av hur en tidning som säger sig vilja ”verka för sans och balans” i sin kärna är en opinionssajt som bekostats för att gå populismens ärenden. Med arbetsmetoden: vi hittade inget, men här är vår slutsats.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy