Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De skildrar rädsla och hopp på framtidens Holma – på väg mot fossilfritt

Unga aktivister ockuperar Emporias tak. Mammor på Holma kliver in när effekterna av klimatförändringarna skapar oroligheter på gatorna. Händelserna och karaktärerna är fiktiva, men baserade på framtidsforskning. En ny ljudvandring djupdyker i Malmöbors upplevelser och känslor när Sverige ställer om för att nå klimatmålen.

Manusförfattaren Fredrik Pålsson i inspelningsstudion tillsammans med skådespelarna Magnus Schmitz, Sandra Stojiljkovic och Alaa Rashid, som spelar några av de unga ockupanterna.Bild: Lars Brundin
Sandra Stojiljkovic och Alaa Rashid har tagit plats framför mikrofonerna i studion vid Slussen. En dator och en surfplatta balanserar på varsin pall för att manusen ska hamna i rätt höjd. Det är inspelning av ljudvandringen ”Minnen från omställningsåren”.
Den fiktiva framtidsberättelsen utspelar sig i Hyllie och på Holma mellan åren 2030 och 2050. Sandra Stojiljkovic är i full gång med att spela in en scen som utspelar sig när hennes karaktär Elina är sexton år gammal. Hon ska ta om repliken – den förra inspelningen lät för vuxen. Nu suckar hon med spelad irritation.
– Men ååååh, mamma! Emporia är 90 000 kvadratmeter, det är hur mycket plast som helst. Även om all plast vore fossilfri skulle vi omöjligt kunna frakta hit alla de grejerna och sedan slänga dem om vi nu bara ska släppa ut 800 kilo per person. Vad är det du inte fattar?
Den lilla gruppen i studion är överens: där satt den.
Fredrik Pålsson är manusförfattare och innehållschef på Umami produktion. Här tillsammans med kollegan Johan Chandorkar, teknisk chef på produktionsbolaget.Bild: Lars Brundin
Det är manusförfattaren Fredrik Pålsson som har skrivit fram Elina, hennes mamma Selma och alla de andra karaktärerna i ljudvandringen. Genom ett dussintal Malmöbors känslor, upplevelser och tankar får lyssnaren följa de dramatiska omställningsåren när Sverige blir fossilfritt.
Vandringen börjar på Emporias tak där lyssnaren möter några av de klimataktivister som börjar ockupera varuhuset, själva symbolen för konsumtionssamhället, i början av trettiotalet. I centrum för berättelsen står Selma, spelad av Vesna Stanisic.
– Tanken är att Selma samlat in minnen från folk som varit aktiva under omställningsåren. Som en hållbarhetschef som får ett uppvaknande 2030 och inser att allt de gjort bara varit spel för gallerierna och en person som tvingats lägga ner sitt jordbruk, säger Fredrik Pålsson.
Poängen är att berättelsen ska stimulera fantasin om vad som är möjligt och vad man kan göra.
Ljudvandringen är ett samarbete mellan produktionsbolaget Umami produktion, appbyrån Hi-Story och forskare vid Lunds universitet. Framtidsscenariot i vandringen är alltså inte en vild gissning, utan vad forskarna kallar kunskapsbaserad spekulation.
Förhoppningen är att kombinationen ljudvandring och framtidsforskning ska få lyssnaren att reflektera över hur våra liv kan komma att förändras och hur vi kan skapa ett hållbart samhälle.
– Forskarna är noga med att betona att de jobbar med framtider. Det är inte en framtid. Det finns en massa olika och var och en har sin berättelse. Poängen är att berättelsen ska stimulera fantasin om vad som är möjligt och vad man kan göra, säger Fredrik Pålsson.
Fredrik Pålsson har inspirerats mycket av miljöerna i Malmö när handling och karaktärer växt fram. Idén till den engagerade odlaren och bifantasten Tariq kommer till exempel från den ensamma bikupa som står på Emporias tak i dag.Bild: Lars Brundin
I ”Minnen från omställningsåren” gestaltas de enorma samhällsförändringarna genom vanliga Malmöbors liv. Ljudvandringen sträcker sig från Emporias tak genom Hyllie och Holma.
I framtidsskildringen drabbas världen hårt av torka och översvämningar under ett par år i slutet av tjugotalet. Samtidigt meddelar politikerna att Parisavtalets delmål, att halvera utsläppen till 2030, kommer att skjutas fram.
Just när det handlar om klimatet tror jag att det kan få stor effekt att man rör sig i en miljö man känner till.
Selma, som själv kommit till Sverige som flykting från Sarajevo, känner oro över sin dotter och det som händer i samhället.
– Många i miljonprogrammen har släktingar i länder som blir väldigt svårt drabbade. Samtidigt blir fattigdomen större och det är oroligt på gatorna. Då blir Selma också väldigt orolig. Hon ställer sig utanför allt. Men sedan når ockupationen en vändpunkt och det börjar bli tendenser till våld. Då går mammor från Holma ut och lugnar ner situationen. Selma blir indragen och henne liv ändras utifrån det, säger Fredrik Pålsson.
Han hoppas att den inre omställningen hos karaktärerna, i kombination med de välbekanta miljöerna, ska väcka engagemang hos lyssnaren.
– Det som är speciellt med en ljudvandring är att man hör berättelsen på en speciell plats. Relationen till platsen är väldig viktig för berättelsen. Just när det handlar om klimatet tror jag att det kan få stor effekt att man rör sig i en miljö man känner till.
Fakta

”Minnen från omställningsåren”

En kunskapsbaserad ljudvandring som ska få människor att förstå och reflektera kring klimatförändringarna, hur våra liv kan komma att förändras och hur vi kan bygga ett hållbart samhälle.

Produceras i samarbete mellan produktionsbolaget Umami, appbyrån Hi-Story och Lunds universitets initiativ ”Narrating climate futures”. Släpps i juni som en del av Sommarscen Malmö.

Senare i år släpps ytterligare en ljudvandring, då med fokus på vattnet. Detaljerna är inte klara men eventuellt kommer den att utspela sig i Falsterbo.

Läs också Forskare: Inre omställning leder vägen till ett hållbart samhälle
Läs också Hon målar resor och djur hon kommer sörja i en fossilfri framtid
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl inpalivet@hdsydsvenskan.se eller på telefon 040-281200.
Gå till toppen