Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mariah Larsson: Jag ska förmedla kunskap, inte skydda studenter från obehag

Filmprofessorn Mariah Larssons gästföreläsning om sexuella stereotyper får kritik från studenter vid Malmö universitet och anklagas för rasism. Här förklarar hon varför hon behöver visa de ifrågasatta bilderna.

Malmö universitet – en plats för upplysning?Bild: Lars Brundin
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Som lärare och forskare på universitetet har jag en uppgift: kunskap. Lite förenklat kan man säga att mitt jobb är att samla in, producera och förmedla kunskap. Denna kunskap inbegriper med nödvändighet olika perspektiv och ingångar, den inbegriper att utmana förgivettaganden och att ställa saker på sin spets. En förutsättning för att denna verksamhet skall kunna fortgå är den öppenhet som präglar universiteten – även udda ämnen skall kunna undersökas och besvärliga frågor skall kunna ställas, och även saker som är obehagliga och fruktansvärda måste kunna läggas på bordet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen