Vi kommer inte att vika ner oss för arbetsgivare som kör över personalen i jakt på effektivitet. I Lunds kommun, som på så många andra ställen i landet, inför arbetsgivaren hälsosamma scheman. Vad de menar med det är oklart. Kommunal har döpt om dem till konsultscheman eftersom det här är skrivbordsprodukter av människor som aldrig arbetat i välfärden.
I Lunds kommun har de styrande politikerna fattat beslut om att avskaffa de så kallade delade turerna på särskilt boende. Schematurer som innebär att personalen jobbar från morgon till sen kväll med håltimmar på mitten. Obetalda håltimmar. Att de tas bort är bra. Det är en viktig del av det arbete för heltidsarbete som norm som ingår i det nya kollektivavtalet mellan Kommunal och SKR, där alla kommuner ingår.
Annons
Det är häpnadsväckande att se hur arbetsgivarna i Lunds kommun lyckats förvränga det viktiga arbetet mot heltidsarbete från något som syftar till att skapa ett hållbart arbetsliv för anställda – till något som blivit precis tvärtom. I Lund har man valt att göra så att de som jobbar renodlad natt tvingats gå över till tvåskift. Om de anställda inte går med på det riskerar de uppsägning. Som på många andra håll försöker Lunds kommun med konststycket att pressa in en heltidsorganisation i en deltidsorganisation. Resultatet blir, såklart, total pannkaka.
Annons
Bland den yrkesskickliga personalen på Lunds 13 särskilda boenden i kommunal regi är uppgivenheten enorm. Många har sagt upp sig och sjukskrivningstalen ökar.
Mest drabbade av de pågående förändringarna är de som arbetar natt, 120 personer som nu ser hela sin arbetstillvaro förändras. Så osmart och kortsiktigt av arbetsgivarna som vet att rekryteringsbehovet av utbildad personal inom vård och omsorg är och kommer att vara enormt de närmaste åren. Ett faktum som konstigt nog inte oroar den centerpartistiska ordföranden i vård- och omsorgsnämnden som i en kommentar till Sydsvenskan viftar bort de oroliga och upprörda rösterna från personalen med argumentet att de lätt går att ersättas. Att de är utbytbara. Det är ett fullkomligt oacceptabelt bemötande av anställda som larmar om att deras arbete har blivit helt ohållbart.
Två särskilda boenden i Lund lyckades göra scheman utan delade turer och utan att nattpersonalen behövde ändra sin arbetstid. Nibblegården och Fästan i Södra Sandby. Men se det fick de inte för ansvariga tjänstemän på förvaltningen. Alla ska ha de lika dåligt. Så istället för att nyfiket kolla hur de fått ihop det så att alla blev nöjda fick de ta bort den fungerande schemaläggningen och pussla ihop en sämre modell. Lika för alla säger arbetsgivaren – vi säger gör om och gör rätt!
Annons
Annons
Vi som skyddsombud och huvudskyddsombud inom särskilt boende i Lund kräver att arbetsgivaren tänker om. Bästa sättet att får bra kvalité i omsorgen om de äldre är att personalen känner sig trygg. Att den kan skapa balans mellan jobb och fritid. Att alla får den återhämtning som krävs i ett tungt arbete och att de ges inflytande och görs delaktiga i hur arbetet ska förläggas. Helt enkelt att alla kompetenta och yrkesskickliga medarbetare får rätt förutsättningar att göra sitt jobb.
Arbetsgivaren ska förvisso leda och fördela arbetet. Men förändring av scheman och arbetstider ska lösas i samverkan på arbetsplatsen, tillsammans med dem som är proffs på jobbet. Förändring varken ska eller bör tvingas fram.
Kommunals skyddsombud i särskilda boenden Lunds kommun:
Inger Olsson, Brunnslyckan
Carina Haugen, Fästan
Maria Ahlqvist, Lars Kristoffers väg 7
Elin Wallin, Linegården
Pia Persson, Linelyckan
Tewabecha Awoke, Nibblegården
Monica Johansson, Norrdala
Pia Ragnarsson, Papegojelyckan
Mikael Gunnarsson, Papegojelyckan
Letizia Söderholm, Reimersdal
Lise-Lotte Jörgensen Karlsson, Ribbingska
Max Hulting, Ribbingska
Tina Magnusson, Ribbingska
Renate Håkansson, Vevrehemmet
Kerstin Ekoxe, Värpinge
Mikael Nilsson, Värpinge
Huvudskyddsombud:
Monika Palm, vård- och omsorgsförvaltningen
Anna Könsberg, vård- och omsorgsförvaltningen