Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya snillen ska öka intresset för den mystiska fornlämningen

Uppåkrastiftelsen gör ett omtag. Forskare med kompetens som sticker ut tar nu plats i deras vetenskapliga råd – bland andra en datavetare och en virtual reality-specialist.
– För att kunna jobba med Uppåkra behövs flera perspektiv, säger nya ordföranden Katarina Carlsson.

Arkeologen Linda Spanier arbetar på Uppåkra och håller upp fynd typiska för vendeltiden (550-800 e.Kr.), en period under järnåldern. Den här bilden från i fjor är tagen när Uppåkrastiftelsen på grund av pandemin bjöd in till digitala Vendeltidsdagar, med livesändningar från Vikingabyn i Höj – ett digitalt evenemang som lockade tiotusentals tittare.Bild: Lars Brundin
Uppåkra är fornlämningen som har fångat intresset hos arkeologer och historiker över hela världen. Bara två promille av fornlämningen är utgrävt. Men det man hittat tyder på att det här var en mycket speciell plats under järnåldern.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen