Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Nollvision mot drogdöd får noll trovärdighet.

Lena Hallengren.Bild: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Sverige har en nollvision mot narkotikarelaterad dödlighet. Det kunde ha varit en mycket angelägen satsning med potential att rädda hundratals liv varje år. Men regeringen fortsätter dessvärre att famla i blindo istället för att ta reda på vad som faktiskt fungerar.
Narkotikapolitiken verkar inte vara effektiv. Såväl drogmissbruket som dödsfallen det orsakar har ökat på senare år. Den svenska överdosdödligheten är rentav bland de högsta i hela Europa.
Jämfört med många andra länder sticker Sverige också ut genom att inte bara ha förbud mot narkotika, utan även mot droganvändning. I kring tre decennier har polisen lagt resurser på att jaga misstänkt påverkade personer. Allt medan beroendeforskare invänt att straff inte hjälper, utan snarare får missbrukare att avstå från att söka vård vid behov.
Någon avskräckande effekt på ungdomars drogvanor tycks lagstiftningen inte heller ha, kom Brottsförebyggande rådet fram till i en rapport år 2000. Sedan dess har ingen ny sådan utvärdering gjorts. Och det ska inte göras någon heller, anser regeringen.
Folkhälsomyndigheten föreslog i fjol en granskning av hur narkotikastrafflagen och förbudet mot eget bruk fungerar i praktiken. Men socialminister Lena Hallengren (S) sade blankt nej och menade att en sådan utredning skulle ge fel signaler.
Alltså är det i stort samma gamla narkotikapolitik som ingår i den strategi mot missbruk som presenteras på fredagens DN Debatt. Nytt är egentligen bara att spelmissbruk nu likställs med annat missbruk samt att regeringen tar upp kampen mot marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter.
Barn och unga ska inte bli beroende av till exempel e-cigaretter och tobaksfritt snus, resonerar regeringen. Det är svårt att invända mot, men åtgärder är faktiskt redan på gång. En statlig utredning tillsattes i fjol och presenterar inom kort sina slutsatser.
Så apropå fel signaler:
Regeringen låter utreda tobaksfritt snus, men inte hur lagstiftningen mot narkotika fungerar. Då får nollvisionen också noll trovärdighet.
Gå till toppen