Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vaccinstopp i orolig väntan på nya riktlinjer

Sveriges stopp för Astra Zenecas covid-19-vaccin väntas bli hävt i början av nästa vecka. Folkhälsomyndigheten överväger att utesluta vissa grupper från vaccinering med Astras preparat.
– Det är viktigt både för att göra vaccinprogrammet så säkert som möjligt och för att hålla uppe vaccinationsviljan, säger vaccinforskaren Farshid Jalalvand.

Astra Zenecas vaccin har lägre skyddseffekt och är mindre motståndskraftigt mot den sydafrikanska covid-19-mutationen. Nu framkommer även allvarliga hälsorisker. "Det är viktigt för vaccinationsviljan att myndigheterna tar alla risker på stort allvar", säger Farshid Jalalvand, vaccinforskare på Lunds universitet.
Signalerna är motstridiga om hälsoriskerna kring Astra Zenecas coronavaccin. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har slagit fast att vaccinet är säkert och att de som drabbats av blodpropp och inre blödningar efter vaccination är väldigt få.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen