Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyrda grävmaskiner värda miljoner skulle föras ut ur landet – fyra åtalas

Ett vittne fattade misstankar när flera arbetsmaskiner lastades in i en utländsk lastbil på en parkering i Kävlinge. När polisen slog till visade det sig att de hyrda maskinerna var på väg att föras ut ur landet. Nu åtalas fyra män för grovt bedrägeri.

Sex maskiner värda runt tre miljoner kronor lastades i Kävlinge för att föras till Rumänien.Bild: Polisens förundersökning
Fyra män, mellan 30 och 43 år gamla, står åtalade för grovt bedrägeri. Det var i januari och februari 2020 som männen ska ha lurat tre företag som hyr ut arbetsmaskiner.
Till en parkeringsplats i utkanten av Kävlinge levererades fem grävmaskiner och en hjullastare, sammanlagt värda runt 3 miljoner kronor, till de misstänkta gärningsmännen. De verkar dock inte ha haft för avsikt att betala hyra eller lämna tillbaka dem. Istället ska maskinerna ha varit på väg att transporteras till Rumänien när polisen grep in.
På förmiddagen den 1 februari fick polisen tips om att flera arbetsmaskiner lastades på en utlandsregistrerad lastbil. Uppringaren, som besökte ett gym intill, fattade misstankar när han följde lastningen genom fönstret.
När polisen kom på plats hade tre maskiner redan körts iväg. Via gps kunde de spåras till hamnen i Trelleborg där de stod klara för vidare transport. Chassinummer och annan märkning ska ha slipats bort från några av maskinerna.
Åklagaren anser att brotten bör bedömas som grova eftersom gärningarna begåtts systematiskt och handlat om stora värden.
Enligt utredarna handlar det sannolikt inte om en isolerad händelse, utan om en konstellation av personer som systematiskt använder sig av utländska gästarbetare som medhjälpare i ekobrott eller bedrägeriverksamhet.
En av de fyra männens inblandning ska ha bestått i att han lånat ut sina personuppgifter och identitetshandlingar. Ett byggföretag registrerat i hans namn användes för att göra affärer. Mannen ska inte ha varit i Sverige vid tidpunkten, men en av de andra gärningsmännen, en 30-åring, hade tillgång till hans bank-id. I 30-åringens mobil hittades också flera andra personers bank-id och foton av deras legitimationer. Han ska även ha haft tillgång till flera personers bankkort och koder.
30-åringen är, tillsammans med 43-åringen, misstänkt för ytterligare bedrägeribrott. Bland annat ska de ha köpt exklusiva bilar från olika bilförsäljare, utan att ha betalat av dem hos bankerna. Bilar som misstänks ha omregistrerats utomlands för att säljas vidare.
De ska även, vid ett annat tillfälle, ha hyrt maskiner och verktyg värda nästan 200 000 kronor, som inte återlämnats.
Gå till toppen