Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äldre får brev – men kan inte boka vaccinering: ”Vår kapacitet har gått ner drastiskt”

Bjärredsbon Lennart Jönsson, 78, fick sitt efterlängtade vaccinbrev och gjorde exakt som det står i Region Skånes instruktioner. Han har ringt varje dag i en dryg vecka, men får ändå ingen tid.
Lommabon Ulla Glantz, 81, är i samma sits.
– Vår kapacitet att kunna vaccinera har gått ner drastiskt, säger Mattias Jönsson, verksamhetschef på Lomma vårdcentral till Sydsvenskan.

Lomma vårdcentral. Arkivbild.Bild: Johanna M Karlsson
”Nu kan du vaccinera dig mot covid-19”. Så står det i det brev som Lennart Jönsson i Bjärred fick hem från Region Skåne förra tisdagen. Sedan dess har han försökt att boka tid för vaccinering på Vårdcentralen Lomma – utan att lyckas.
– Jag har ringt varje dag, men telefonsvararen går igång och säger bara att de inte har lediga tider.
Han har även försökt boka tid för vaccinering via 1177.se. Han loggar in en gång om dagen, men inte heller där finns lediga tider.
I samma sits är 81-åriga Ulla Glantz från Lomma. Hon fick sitt brev i fredags, men har inte hittat en ledig tid. Till slut gick hon ner till Vårdcentralen i Lomma – och fick då beskedet att om hon lämnar sitt personnummer sätter vårdcentralen upp henne på en väntelista. Positivt besked för Ulla Glantz som dock önskat att informationen varit bättre.
– Jag skulle vilja kalla informationen från vårdcentralen för obefintlig. Jag är i den goda situationen att jag bor nära och kan gå till vårdcentralen, men så kan ju inte alla göra.
Det var för en dryg månad sedan som Region Skåne gick ut med att alla över 65 år kommer att få ett brev hem när det är dags att boka tid för vaccinering.
Tanken är att breven skickas ut när vårdcentralerna vet att de får vaccinleveranser som räcker.
Mattias Jönsson är verksamhetschef på Vårdcentralen Lomma. Vaccineringen av äldre födda 1945 har de börjat med, men vaccindoserna har inte räckt till alla som fått brev.
Han hänvisar till att Folkhälsomyndigheten förra veckan beslöt att pausa Astra Zenecas vaccin som en försiktighetsåtgärd.
– De här breven gick ut precis innan Astras vaccin stoppades, vilket innebär att vår kapacitet till att vaccinera gick ner ganska drastiskt, säger Mattias Jönsson.
Enligt Mattias Jönsson ska de som fått breven enkelt kunna bli uppsatta på en väntelista, så att patienterna inte själva ska behöva hålla utkik efter lediga tider.
– Vi vet inte hur många doser vi får från vecka till vecka, så planeringen är svår. Det drabbar såklart medborgarna i slutändan eftersom vi inte kan ge dem ens en ungefärlig tid. Vår rutin är att om vi inte kan erbjuda tid direkt, så ska vi återkomma till dem när vi får vaccin.
Men det verkar som att äldre som fått brevet inte förstår att de kan sätta upp sig på en väntelista. Har ni verkligen informerat ordentligt?
– Jag är under uppfattningen att vi har varit väldigt tydliga med det, men självklart kan det ske missförstånd. Uppenbarligen hade vi kunnat vara bättre på att informera, säger Mattias Jönsson.
Gå till toppen