Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Det är inte lätt att vara man.

Män med normalvikt, bra kondis och hög IQ har högre sannolikhet att få barn. Och troligen även partner.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det talas ofta om att unga kvinnor utsätts för hög press i det moderna samhället. Medan det förr räckte långt att vara en bra mamma ska kvinnor nu dessutom vara snygga, smarta, vältränade och ha ett rikt socialt liv.
Men det är inte lätt att vara man heller. För att få barn bör en man helst ha god kondition, hög intelligens mätt som IQ och bra betalt, enligt tre nya studier.
Studierna bygger på mönstringsdata för män födda 1950–1970, där det finns uppgifter om deras kondition, eventuell över- eller undervikt, IQ, utbildningsnivå och inkomst när de var 17–20 år. Varje faktor hade var för sig samband med antal barn senare i livet. De som var överviktiga i ung ålder hade exempelvis dubbelt så hög risk att förbli barnlösa, jämfört med normalviktiga män.
En teori till fynden är att hög inkomst och god fysik ger bra förutsättningar för att skaffa barn. En annan möjlig förklaring är att män med vältränad kropp och hög lön anses mer attraktiva och har lättare att hitta en partner. Enligt traditionella könsroller bör mannen i en heterosexuell relation ha högst status och inkomst.
Att högutbildade kvinnor har svårare att hitta en partner och att många män inte vågar dejta kvinnor som är smartare än de själva, vilket studier visat, stöder hypotesen att dessa normer lever kvar och sätter käppar i hjulen. Eftersom allt fler kvinnor satsar på karriär och flickor har bättre skolresultat än pojkar har det blivit svårare att hitta någon som uppfyller de gamla normerna.
Två möjliga lösningar är: 1. Män får rycka upp sig. 2. Ändrade normer. Sannolikt behövs båda, om än med lite mindre hårda ordalag vad gäller det förstnämnda. Pojkars svårigheter att klara skolan måste åtgärdas.
Men synen på relationer måste också ändras. Många kommer att förbli ofrivilliga singlar om heterosexuella par måste följa den gamla statushierarkin. Så, tjejer, det är helt okej att ha en lägre utbildad man. Och killar, räds inte en intelligent kvinna.
Gå till toppen